26.7 C
București
marți, 9 august 2022 - 1:40
No menu items!

VIDEO Un avion MIG-21 Lancer cu muniție s-a PRĂBUȘIT la Constanța. Și elicopterul care a plecat să caute aeronava a DISPĂRUT de pe radar

spot_img

Un MiG 21 LanceR cu muniție la bord, care decolase de la baza militară americană Mihail Kogălniceanu s-a prăbușit, miercuri seară. Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei. Elicopterul de căutare-salvare care a plecat să caute aeronava s-a prăbușit, la scurt timp după ce pilotul elicopterului anunțase că vremea este nefavorabilă, astfel că primise ordin să se întoarcă la bază. MApN a anunțat că cei cinci militari din elicopter au murit.

UPDATE ORA 22.40

Nu avem alte indicii ale prăbușirii decât că din cauza vremii proaste și a stării MiG-ului. Excludem vreun atac, în acest moment, nu avem nicio dovadă, spațiul aerian este supravegheat și nu poate să treacă nimic neobservat”, a declarat ministrul Apărării Vasile Dîncu, la România TV, în emisiunea lui Victor Ciutacu.

UPDATE ora 22.15

Ministerul Apărării Naționale a confirmat că toți cei 5 militari aflați la bordul elicopterului au murit. Epava a fost identificată.

Echipajele de pompieri și SMURD au avut dificultăți, din cauza drumului impracticabil în zonă, să ajungă la locul tragediei.

Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. 

UPDATE 21.40

Elicopterul PUMA care a plecat în căutarea avionului MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar.

Un avion MIG-21 Lancer ar fi explodat, după ce a decolat de pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Aeronava era dotată cu muniție de război.

Miercuri seara, la ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei, anunță Ministerul Apărării Naţionale.

Nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului și a aeronavei.

Nu s-au încheiat operațiunile de salvare ale pilotului MiG-ului. Nu sunt date certe legate de starea lui. Au fost intrunite comisii de investigatori pentru a stabili cum s-au produs evenimentele. Nu am date și nu pot specula. 

Situațiile sunt derulate cu strictete și toate procedurile pe care le impune siguranță națională”, a afirmat Constantin Spânu, reprezentat MApN, într-o intervenție la Realitatea PLUS.

Au fost declanșate de urgență operațiunile de căutare-salvare. Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă.

Comunicatul MApN:

Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44.
Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.
Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din cinci militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Nu se cunoaște starea echipajului sau a aeronavei. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare.
Nu sunt încă informații certe, la acest moment, nici despre pilotul sau aeronava MiG 21 LanceR.

Marilena Nedelcu