Un asteroid va purta numele unui român

Peste 1.500 de propuneri de nume au fost trimise, iar specialiștii au selectat șase dintre ele

 Asteroid 2013 TV135

Șase asteroizi au primit nume noi în urma unei campanii demarate de Space Generation Advisory Council. Printre numele selectate a fost și cel al profesorului român Marin Dacian Bica.

Peste 1.500 de propuneri de nume au fost trimise, iar specialiștii au selectat șase dintre ele şi le-au înaintat comisiei de specialitate a IAU. În loc să aleagă una, comisia le-a adoptat pe toate și a decis ca șase asteroizi să primească nume noi.

Unul dintre ele se va numi Marinbica, în amintirea lui Marin Dacian Bica (1970–2013), profesor de fizică şi astronomie din Oradea, decedat anul trecut într-un accident, în apropiere de peştera Polovragi, potrivit descopera.ro.

Acesta a înfiinţat primul cerc de astronomie din Oradea şi din judeţul Bihor şi a coordonat timp de mai mulți ani Lotul Naţional de Astronomie şi Astrofizică, elevii săi obţinând medalii de aur şi argint la Olimpiadele Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică.

Propunerea a fost înaintată de foştii săi elevi, la iniţiativa lui  Florin-Cristian Lazăr, absolvent al Facultăţii de Inginerie Aerospaţială din Bucureşti.

NICIUN COMENTARIU