13.1 C
București
joi, 28 martie 2024 - 23:45
No menu items!

Un apropiat al “grupului Grindeanu” din PSD, promovat de Mihai Tudose la șefia Autorității de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră

spot_img

Fost șef în Poliția de Frontieră, Vasile Gușatu – devenit un apropiat al “grupului Grindeanu” din PSD, după pensionarea din Ministerul Afacerilor Interne – a fost promovat, luni, de premierul Mihai Tudose, în postul de vicepreședinte al Autorităţii Competente de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore (ACROPO) la Marea Neagră.

Potrivit datelor din Monitorul Oficial, Vasile Gușatu (fost candidat la alegerile parlamentare din partea ALDE) este partener de afaceri cu un apropiat al fostului șef al ANAF, Gelu Diaconu, dar și al fostului premier Sorin Grindeanu.

Astfel, Gușatu este asociat în două firme înființate în 2016:  Exchange Bill Point și Danube Point Express, prima fiind administrată de fostul consilier juțedețean din Giurgiu, Tiberiu Aurel Bratu.

Partenerul lui Gușatu în aceste societăți, Costică Dumitrescu este un afacerist cu experiență, asociat mulți ani în afaceri cu Mihaela Diaconu, soția fostului șef al ANAF, Gelu Diaconu.

Dumitrescu a deținut în 2000 firma Terravam Zone, pe care a cesionat-o ulterior către trei persoane și apoi către fostul deputat PSD Gheorghe Ciobanu (decedat în 2015) și către fostul premier Sorin Grindeanu. Numele societății  a fost schimbat Terra Zone SRL.

 Vizat de anchete interne, protejat în mandatele lui Vasile Blaga

Gușatu a îndeplinit până acum funcția de vicepreședinte (administrator provizoriu) al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Administrația Porturilor Fluviale SA Giurgiu.

Până la finele lunii martie 2006, a ocupat funcții de conducere în Poliția de Frontieră – fost șef al Direcției Generale a Poliției de Frontieră Giurgiu și fost director al Direcției Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF).

Deși a fost vizat de anchete interne (în primăvara lui 2005) pentru modul în care a condus Poliția de Frontieră Giurgiu și a fost investigat de Direcția de Informații și Protecție Internă (serviciul secret al Internelor), fiind suspectat de fraudarea unor concursuri în perioada în care a condus Direcția de Resurse Umane din IGPF, Vasile Gușatu a scăpat de fiecare dată de sancțiuni. Ba mai mult,  a fost și avansat în grad, și decorat.

Spre exemplu, pe 6 mai 2005, Vasile Gușatu a cerut să fie eliberat din funcția de șef al Poliției de Frontieră din motive personale. Trei zile mai târziu Corpul de control al ministrului de interne Vasile Blaga descindea la mai multe direcții ale Poliției de Frontieră, inclusiv la Giurgiu. Rezulatul: opt ofițeri au fost demiși din funcțiile de conducere, au primit sancțiuni, iar unii dintre ei au fost chiar dați pe mâna procurorilor.

„Totodată, faţă de unsprezece ofiţeri şi agenţi din cadrul D.P.F. Giurgiu au fost dispuse măsuri de sancţionare disciplinară, de la <<atenţionare>> până la diminuarea drepturilor salariale pentru funcţia îndeplinită cu 20% pe o perioadă de trei luni. După o perioadă de şase luni, toate cadrele sancţionate disciplinar vor fi reevaluate şi în funcţie de evoluţia profesională şi de performanţele realizate se va dispune cu privire la statutul lor profesional. De asemenea, în cazul a trei ofiţeri din aceeaşi unitate se efectuează cercetări administrative sub aspectul neîndeplinirii condiţiilor legale de acordare a compensaţiei de chirie”, erau doar câteva dintre concluziile raportului după controlul la DPF Giurgiu.

În noiembrie 2010, în al doilea mandat de ministru de interne al lui Vasile Blaga, a fost avansat de Traian Băsescu în gradul de chestor.

A urmat decorarea: în ianuarie 2016, înainte de pensionare, Klaus Iohannis l-a cadorisit cu ordinul “Bărbăție și credință” în grad de Cavaler. 

Raluca Dan
Andi Topală