32.3 C
București
miercuri, 28 iulie 2021 - 13:24

Un an de la EuroMaidan: Poroșenko, huiduit în Piața Independenței

spot_img

Petro Poroșenko a fost ales în funcția de șef al statului ucrainean în urma scrutinului din 25 mai

 presedinte_ucraina-500x300

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a fost huiduit vineri la Kiev în timpul unei ceremonii pentru marcarea unui an de la începutul mișcării de contestare proeuropeană EuroMaidan, care a condus la căderea precedentului regim ucrainean al lui Viktor Ianukovici, relatează France Presse.

„Rușine! De ce nimeni nu a fost pedepsit?”, au strigat zeci de rude ale victimelor represiunii din februarie, interpelându-l pe președintele ucrainean, în timp ce acesta depunea o coroană de flori pe strada Institutskaia, unde au fost uciși cei mai mulți dintre protestatari, a constatat corespondentul AFP la fața locului.

Vicepreședintele american Joe Biden, care urma să i se alăture lui Poroșenko, nu a ieșit în cele din urmă din mașină.

„Datorită sângelui copiilor noștri ocupați această funcție”, au strigat protestatarii, adresându-se șefului statului.

La 21 noiembrie 2013, regimul prorus de atunci renunțase la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, în favoarea unei cooperări aprofundate cu Rusia, ceea ce a declanșat săptămâni întregi de proteste proeuropene și a dat naștere la mișcarea EuroMaidan, de contestare a regimului.

Reprimarea demonstranților s-a încheiat cu o dramă în februarie în jurul pieței centrale din Kiev, care a și dat numele mișcării, soldându-se cu o sută de morți.

După masacrul de pe Maidan, președintele de la acea vreme Viktor Ianukovici s-a refugiat în Rusia, după care a fost destituit. Miliardarul prooccidental Petro Poroșenko a fost ales în funcția de șef al statului ucrainean în urma scrutinului din 25 mai.