-3.2 C
București
miercuri, 26 ianuarie 2022 - 9:47
No menu items!

Un an și jumătate de închisoare pentru moartea unui copil

spot_img

ciocan-justitie

Profesorul care a organizat, în ianuarie 2013, la Buşteni, o tabără pentru elevii olimpici, în care o fată de 13 ani a murit după ce a căzut de la etajul vilei a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă. Decizia Judecătoriei Sinaia nu este însă definitivă și poate fi atacată cu apel.

Astfel, magistraţii Judecătoriei Sinaia l-au condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă pe profesorul de matematică Mircea Lascu, organizatorul taberei pentru elevii olimpici în care o fată de 13 ani din Bucureşti, olimpică la matematică, a murit după ce a căzut de la etajul vilei în care era cazată, fiind găsită îngheţată lângă un zid al construcţiei.

În plus, instanţa a dispus ca profesorul Mircea Lascu şi asociaţia acestuia “Math Time”, care a fost parte responsabilă civilmente în proces, să plătească familiei elevei 25.740 de lei despăgubiri materiale, 60.000 de lei daune morale şi 10.950 de lei cheltuieli judiciare.

Părinţii elevei s-au constituit părţi civile în proces.

Prin aceeași sentință, judecătorii i-au interzis profesorului Mircea Lascu să mai organnizeze tabere de studiu sau orice activităţi similare.

La începutul lunii ianuarie a anului trecut, o adolescentă de 13 ani, elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 “Jose Marti” din Bucureşti, care se afla în tabără la Buşteni, a fost găsită în apropierea zidului vilei unde era cazată, în comă profundă şi şoc hipotermic, cu o temperatură a corpului de 19,5 grade.

Fata, care avea politraumatisme ca urmare a căderii de la înălţime, a fost transportată la spitalul din Sinaia. La scurt timp după ce a fost adusă la spital, eleva a făcut stop cardio-respirator, medicii reuşind să-i repornească inima după câteva ore de masaj cardiac extern. Timp de câteva ore inima fetei a bătut singură, însă aceasta respira cu ajutorul aparatelor. Copila a murit după ce a făcut un nou stop cardio-respirator.

Adolescenta se afla, alături de alţi 21 de elevi olimpici la matematică, într-o tabără organizată de o asociaţie nonprofit care aparţine profesorului pensionar Mircea Lascu, din Zalău. Profesorul s-a retras din învăţământ în 1993 pentru a se ocupa de editura pe care a înfiinţat-o – Gil -, el fiind cunoscut pentru iniţiative de promovare a performanţelor copiilor.

În tabăra organizată la Buşteni au fost acceptaţi elevi din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a şi a X-a, însoţiţi de cadre didactice, programul incluzând zilnic şase ore de matematică, nivel avansat, pentru fiecare copil părinţii plătind 1.500 de lei.

În februarie 2013, profesorul a fost pus sub urmărire penală, fiind acuzat de omor din culpă.

R.D.