16 C
București
joi, 30 mai 2024 - 10:44
No menu items!

Un alpinist american și unul elvețian au murit pe Everest din cauza epuizării

spot_img

Doi alpinişti străini, un american şi un elveţian, au murit pe Muntele Everest, au anunţat, joi, organizatorii expediţiei din Nepal, relatează AFP.

Alpinistul elveţian „a suferit de epuizare” după ce a ajuns pe vârful muntelui (8.848,86 metri), a declarat şerpaşul Chhang Dawa, de la agenţia Seven Summit Treks.

„Am trimis doi şerpaşi cu oxigen şi mâncare, din păcate nu l-au putut salva”, a declarat acesta.

Alpinistul american ajunsese la pasul Hilary, însă victima orbirii din cauza zăpezii şi a epuizării, el a trebuit să fie ajutat să coboare, au spus organizatorii. El a reuşit să ajungă la tabăra 4, unde a murit la scurt timp.

Din cauza vremii nefavorabile şi a faptului că cele două cadavre se află la altitudine, nu pot fi coborâte de pe munte pentru a fi repatriate, a adăugat Thaneshwor Guragain de la Seven Summk Treks.

În ultimele câteva sezoane, un număr tot mai mare de alpinişti au încercat să ajungă pe vârful Everest, provocând o supraaglomerare şi ajungându-se la mai multe decese.

Prin urmare, Ministerul Turismului din Nepal a anunţat reguli pentru limitarea numărului alpiniştilor care încearcă să ajungă pe „acoperişul lumii”.