14.7 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 4:17

Un Airbus s-a prăbușit în Alpii Francezi. UPDATE

spot_img

Avionul aparține unei filiale low-cost a Lufthansa și avea la bord 148 de persoane

Airbus A320_Germanwings_

UPDATE 17:46

Site-ul laprovence.com a publicat fotografii făcute dintr-un elicopter care a survolat locul accidentului. Primarul localității Forcalquier, deputatul de Alpes de Haute Provence Christophe Castaner, a spus că imaginile sunt „o oroare”.

Fotografii: Stéphane Duclet/laprovence.com

UPDATE 17:21

Calculatorul aeronavei fusese schimbat

Reprezentnții companiei Germanwings afirmă că, în trecut, a existat o problemă la calculatorul avionului. Purtătorul de cuvânt al companiei a declarat că producătorul a făcut o schimbare la calculatorul avionului.

UPDATE 17:18

Zbor al Germanwings anulat, după ce echipajul a intrat în stare de șoc

Un jurnalist al unei televiziuni poloneze a postat pe contul său de Twitter, că un zbor al companiei aeriene Germanwings pe ruta Hamburg-Londra a fost anulat, echipajul fiind șocat de accidentul din Sudul Franței. Într-un alt avion care zboară spre Dusseldorf, stewardesele poloneze plâng.

UPDATE 16:38

Șef în Jandarmeria franceză: A fost văzut un supraviețuitor

Generalul David Galtier, șeful Jandarmeriei din regiunea Paca, a confirmat informația furnizată de France Info, potrivit căreia ar exista cel puțin un supraviețuitor. „Urgența este de a salva posibilii supraviețuitori. Am văzut un corp care părea că se mișcă”, a spus ofițerul.

UPDATE 16:23

Câteva zile pentru a evacua trupurile victimelor

Forțele de intervenție în situații de urgență au precizat că evacuarea trupurilor de la locul accidentului ar putea dura mai multe zile.

UPDATE 16:21

Presa germană a confirmat moartea a 15 adolescenți din Germania

Ziarul Bild anunță că 15 elevi germani și doi profesori se află printre victimele accidentului.

UPDATE 15:54

Echipajul avionului nu a emis niciun apel de urgență, a declarat un reprezentant al Direcției Generale de Aviație Civilă. „Echipajul nu a emis un SOS. Controlul traficului aerian este cel care a decis să declare aeronava în primejdie, deoarece nu a mai avut niciun contact cu echipajul și avionul”, a explicat sursa citată.

UPDATE 15:35

Printre cei 150 de morți se află și 20 de elevi (15, potrivit altor surse) și doi bebeluși. Cei doi erau de naționalitate spaniolă.

UPDATE 15:33

Francois Hollande a precizat că, printre victime, nu se află cetățeni francezi.

UPDATE 15:17

Un martor a văzut aeronava aflată în dificultate

Cu puțin timp înainte de accident, proprietarul unei fabrici de cherestea din Prads (Haute-Bléone) a văzut că avionul probleme.

Nu am văzut mare lucru, poate pentru 2-3 secunde. Avionul zbura foarte jos, nu știu, poate, 1.500, 2.000 de metri. A fost dramatic, părea că se prăbușește și mi-am zis că nu va trece munții. Nu am auzit nici un zgomot neobișnuit

Sébastien Giroud
martor

Traiectoria avionului
Traiectoria avionului

UPDATE 15:05

Rămăşiţele aeronavei au fost localizate, şi nu putem decât să ne temem de un număr mare de decese. Primele informaţii primite de la salvatori sugerează că numărul supravieţuitorilor, dacă există, va fi foarte mic, dar până nu vom ajunge la locul accidentului pe uscat, nu putem spune nimic cu siguranţă. Salvatorii sunt duşi acolo prin intermediul elicopterelor

Pierre-Henry Brandet
purtător de cuvânt al Ministerului de Interne francez

UPDATE 15:03

Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat cu privire la incidentul aviatic survenit în Franţa, în cursul acestei zile. În urma producerii incidentului, ministrul afacerilor externe al României a dispus activarea Celulei de Criză a MAE, prin intermediul căreia este gestionată activitatatea tuturor misiunilor diplomatice române implicate în obținerea informațiilor. În acest sens, misiunile diplomatice române din Spania, Franta şi Germania au iniţiat demersuri în regim de urgenţă pe lângă autorităţile celor trei state pentru a verifica dacă pe lista de pasageri se află şi cetăţeni români. Consulul general al României la Barcelona a solicitat sprijinul subdelegatului guvernului spaniol și directorului Aeroportului din Barcelona în vederea verificării informațiilor cu privire la existența vreunui cetățean român la bordul aeronavei prăbușite și pentru obținerea listei de pasageri. Totodată o echipă consulară mobilă din cadrul oficiului consular Barcelona s-a deplasat la aeroport în vederea obținerii unor informații concrete privind cetățenia victimelor, urmând să aibă întrevederi în regim de urgență cu oficialii spanioli. În paralel cu demersurile inițiate la Barcelona, Ambasada României la Berlin a solicitat sprijinul ministerului federal al afacerilor externe și companiei GermanWings pentru transmiterea listei de pasageri. De asemenea, Ambasada României la Paris a inițiat un demers similar la Ministerul Afacerilor Externe al Franței. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne din Franța a fost creată celula interministerială de criză, pentru gestionarea incidentului. În măsura obţinerii detaliilor vom reveni cu informaţii actualizate

Ministerul Afacerilor Externe
comunicat

UPDATE 15:01

Pentru a marca doliu după accident, atât compania Lufthansa, cât și filiala low-cost Germanwings și-au schimbat culoarea logoului pe rețelele sociale.

lufthansa_germanwings

UPDATE 14:52

Regele Spaniei și-a încheiat vizita în Franța

Regele Felipe al Spaniei și-a încheiat vizita în Franța, începută în această dimineață. El și-a exprimat solidaritatea față de poporul francez și de președintele Francois Hollande. Vizibil emoționat, suveranul spaniol și-a exprimat condoleanțele familiilor victimelor și a mulțumit Franței pentru mobilizarea masivă a forțelor de intervenție în Alpes-de-Haute-Provence.

airbus alpi 2 airbus alpi 1

UPDATE 14:09

Ministerul Transporturilor confirmă că nu există niciun supraviețuitor

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Alain Vidal, a confirmat faptul că nu a existat niciun supraviețuitor

Apelul de urgență a fost înregistrat la ora 10:47. Acest apel a arătat că aeronava s-a aflat la 5.000 de metri, într-o situație anormală

Alain Vidal

airbus accident

UPDATE 14:04

Potrivit primelor informații, 45 de pasageri sunt de naționalitate spaniolă. La bord se mai aflau pasageri de alte naționalități – germană, olandeză, portugheză și franceză.

UPDATE 13:56

Nu ştim încă ce s-a întâmplat cu zborul 4U 9525. Compasiunea mea cea mai profundă este îndreptată către familiile şi prietenii pasagerilor şi echipajului de pe 4U 9525. Dacă temerile noastre vor fi confirmate, aceasta va fi o zi neagră pentru Lufthansa. Sperăm din tot sufletul să găsim supravieţuitori

Carsten Spohr
CEO Lufthansa

UPDATE 13:45

Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat cu privire la incidentul aviatic survenit în urmă cu puţin timp în Franţa. În acest sens, misiunile diplomatice române din Spania, Franta şi Germania au iniţiat demersuri în regim de urgenţă pe lângă autorităţile celor trei state pentru a verifica dacă pe lista de pasageri se află şi cetăţeni români. De asemenea, se întreprind demersuri pe lângă conducerea companiei aeriene GermanWings pentru verificarea existenţei vreunui cetăţean român la bordul aeronavei prăbuşite. În măsura obţinerii detaliilor vom reveni cu informaţii actualizate

Ministerul Afacerilor Externe
comunicat de presă

UPDATE 13:36

Pompierii din Bouches-du-Rhône se pregătesc să plece spre locul accidentului. Echipele sunt formate din membri ai Grupului de Recunoaștere și Intervenție în Situații de Pericol (GRIMP), specialiști în salvare și o echipă medicală.

A fost activat Planul Alb în spitale. Planul Alb este un plan de urgență, în Franța, care prevede mobilizare totală într-un spital din cauza creșterii masive de pacienți.

UPDATE 13:30

Este o nouă tragedie aviatică, este o durere pe care trebuie să resimțim. Solidaritatea trebuie să fie primul lucru de care trebuie să dăm dovadă. Din păcate, nu există niciun supraviețuitor

Francois Hollande
președintele Franței

UPDATE 13:11

Surse din rândul autorităților au precizat că martorii au observat o explozie, care a avut loc, cel mai probabil, în cabina piloților.


O aeronavă Airbus A320 aparținând Germanwings, filiala low-cost a companiei germane Lufthansa, s-a prăbușit, marți, în Alpii Francezi. Aeronava avea la bord 142 de pasageri și șase membri ai echipajului.

Rude ale victimelor, pe Aeroportul din Dusseldorf
Rude ale victimelor, pe Aeroportul din Barcelona

Aeronava, care efectua o cursă între Barcelona și Dusseldorf, a dispărut de pe radar în jurul orei 11. Două elicoptere ale Jandarmeriei au comunicat Direcției de Aviație Civilă că au reperat aparatul în regiunea Alpes-de-Haute-Provence, în Masivul Trois évêchés (Trei Episcopii) aproape de Prads-Haute-Bléone, între Digne-les-Bains și Barcelonnette.

airbus franta traseu

Un avion la „sfârșitul vieții”

Avionul prăbușit era cel mai vechi din acestă gamă, fiind în serviciu din 1990. Potrivit Le Parisien, avionul, supranumit „Mannheim”, înmatriculat cu indicativul D-AIPX, era la „sfârșitul vieții” pentru zborurile comerciale. Primul său zbor a avut loc 29 noiembrie 1990, primul zbor comercial, la 6 februarie 1991. Vârsta medie a unui avion civil este de 25 de ani.

airbus

Ultima accidentul aviatic pe teritoriul francez a avut loc la 25 iulie 2000. Un avion Concorde, care decolase de la Roissy, s-a prăbușit pe un hotel din Gonesse. 203 persoane și-au pierdut viața. Ultima accident din regiunea PACA datează din 11 septembrie 1968: Air France zbor 1611 între Ajaccio și Nisa sa prăbușit în largul coastei de la Nisa, face 244 mort.

Ultimul avion Airbus A320 care s-a prăbușit în Franța a fost cel din 20 ianuarie 1992, lângă Muntele Sainte-Odile, bilanțul fiind de 87 de morți.

În aceelași loc s-a prăbușit, în 1953, o aeronavă a Air France. În luna septembrie a acelui an, un avion Lockheed Constellation care zbura de la Paris la Saigon (Vietnam) s-a prăbușit, în jurul orei 23:30, pe Muntele Cimet (Masivul Pelat), la 3.020 m altitudine, la câțiva kilometri de locul în care a căzut aparatul Airbus A320. Lockheed Constellation trebuia să aterizeze câteva minute mai târziu pe Aeroportul Nisa, pentru o escală. Treizeci si trei de pasageri și nouă membri ai echipajului au murit în accident. Printre ei se aflau faimosul violonist Jacques Thibaud și compozitorul René Herbin.

Airbus A320 este un avion curier mediu de 37,5 m lungime, cu o greutate de peste 40 de tone, gol. Este considerat cel de-al doilea cel mai bun aparat de zbor vândut în lume, după Boeing 737, având o capacitate 150 până la 170 de persoane. Data de punere în serviciu a fost 12 aprilie 1988. Avionul a avut în ultimul timp progrese semnificative de proiectare, permițând o reducere a structurii, un câștig în performanță (manevrabilitate), o îmbunătățire generală în siguranță și confort la bord a pasagerilor.

airbus a320

Emanuel Stan