3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:02
No menu items!

Un agricultor din Țăndărei se luptă cu statul român, în instanță, ca să-și poată lucra pământul

spot_img

Un fermier a dat statul în judecată pentru că, din cauza carantinei, nu își poate lucra terenurile agricole. Acesta a solicitat, printr-o acțiune în instanță, dreptul de a părăsi locuința astfel încât să-și lucreze suprafețele pe care le deține. Procesul este deja la Curtea de Apel București, după ce Tribunalul Ialomița a respins acțiunea cu caracter urgent a agriculorului, susținând că nu are dreptul să facă o astfel de cerere, informează agro-tv.ro

Agricultorul din Țăndărei a solicitat Tribunalului Ialomița dreptul de a-și lucra terenurile în baza unei Ordonanțe Președințiale. A apelat la acest mijloc de a-și cere drepturile deoarece Ordonanțele Președințiale au un caracter urgent de judecată. Urgența o reprezenta pericolul pierderii culturilor înființate. În solicitarea adresată instanței, fermierul Cătălin Niculae a cerut judecătorilor să admită intrarea și ieșirea din orașul Țăndărei pentru o singură persoană care are atât studiile necesare, cât și experiența profesională pentru a supraveghea culturile agricole. Judecătorii Tribunalului Ialomița au respins însă demersul fermierului, invocând că acțiunea este «inadmisibilă».

În motivare, judecătorii ialomițeni susțin că având în vedere carantina impusă la Țăndărei și starea de urgență, fermierul nu are dreptul de a face astfel de solicitări. Totuși, Constituția României, la art. 53, alin. 2, prevede faptul că unele drepturi pot fi restrânse, în niciun caz anulate, susține avocatul agricultorului, Cristina Niculae. Decizia a fost atacată cu apel la Curtea de Apel București.

Potrivit estimărilor oficiale, la Țăndărei, există aproximativ 10 mii de hectare cultivate cu cereale care trebuie lucrate de fermierii care le administrează.

Chiar dacă România se află în stare de urgență, iar Țăndăreiul în carantină, activitățile din industria agro-alimentară ar fi trebuit susținute de autorități, nu blocate. Cel puțin acestea sunt recomandările experților din cadrul Academiei de Științe Agricole «Gheorghe Ionescu Sitești» din București. Într-un studiu aprofundat, postat pe site-ul instituției, specialiștii le recomandă autorităților publice și măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a sprijini industria agro-alimentară, scriu jurnaliștii de la agro-tv.ro

«Se ia măsura securizării sistemului agricol și alimentar național, (…) fermele familiale sunt și trebuie să fie o verigă importantă a producției de alimente și în susținerea durabilă a Securității Alimentare a României. Este dovedit că astfel de exploatații agricole pot contribui sustenabil la securitatea alimentară, (…) este foarte important ca să fie luate toate măsurile posibile pentru a ține în funcțiune unitățile de producție agro-alimentare.

La sediul acestor unități nu trebuie redusă activitate și cu atât mai mult suspendată sau oprită» se arată în studiul specialiștilor Academiei de Științe Agricole «Gheorghe Ionescu Sitești» din București. Din păcate, măsurile au fost ignorate de autoritățile din Ialomița. Mai mult, avocatul Cristina Nicolae susține faptul că a făcut numeroase petiții către reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ialomița la care nu a primit încă niciun răspuns. «Le-am solicitat sprijinul și le-am recomandat să gestioneze situația astfel încât să nu existe pericol de contaminare. Le-am explicat că se pot amenaja culoare de trecere sau puncte pentru verificarea stării de sănătate a celor care trebuie să intre și să iasă din oraș. Din păcate nu au răspus acestor demersuri…» a precizat Cristina Niculae.