8.6 C
București
duminică, 18 aprilie 2021 - 20:26

UMF „Carol Davila”, sub asediul procurorilor

Procurorii Parchetului General au descins, luni, la UMF „Carol Davila”, unde fac percheziţii într-un dosar cu suspiciuni de mituire a unor profesori.

În anchetă sunt vizați mai mulţi profesori universitari acuzați că ar fi cerut mită de la studenţi, cu ocazia examenelor de admitere, licenţă sau de acordare a gradaţiei de merit.

Cele 13 percheziţi au loc „într-un campus universitar, la birourile şi cabinetele cadrelor didactice implicate, precum şi la domiciliile acestora, cercetate sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

„Din actele de urmărire penală administrate rezultă că mai multe cadre didactice din cadrul unităţii de învăţământ superior desfăşoară activităţi ilegale constând în pretinderea şi primirea unor foloase materiale necuvenite cu ocazia organizării şi susţinerii examenelor semestriale/anuale la diferite discipline de către studenţi şi/sau cu ocazia susţinerii examenelor de admitere, licenţă sau acordare a gradaţiei de merit sau a funcţilor didactice”, arată procurorii.

Din probele anchetatorilor a rezultat că în cursul anului şcolar unii profesori universitari organizează „meditaţii” la disciplinele la care sunt titulari, context în care sunt abordate şi furnizate studenţilor subiectele de examen.

La perccheziţii participă poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi a Direcţiei de Investigaţii Criminale, precum şi poliţişti ai IPJ Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, specialişti criminalişti, sprijiniţi de forţe de ordine din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie „Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate este asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Andrei Tudor