25.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 18:22
No menu items!

Umbrărescu și Butuza s-au asociat pentru Autostrada Craiova-Pitești. Miza: 2 miliarde de euro

spot_img

Umbrărescu și Butuza s-au asociat pentru Autostrada Craiova-Pitești. Miza: 2 miliarde de euro

Asocierea dintre firmele Spedition UMB și Tehnostrade, ambele deținute de unul dintre ”regii asfaltului” din România, Dorinel Umbrărescu (foto), și Vectra Service a omului de afaceri Marcel Butuza este una dintre cele cinci consorții care au depus oferte pentru Autostrada Craiova-Pitești, contract estimat la aproximativ 2 miliarde de euro.

Potrivit Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, cinci asocieri candidează pentru etapa de precalificare în vederea atribuirii acestui proiect.

Prima asociere este reprezentată de firmele spaniole Obrascon Huarte Lain și OHL ZS, iar a doua de către China Communications Construction Company (China), Dogus Insaat Ve Ticaret (Turcia) și Egis Projects (Franța). A treia asociere este cea dintre Umbrărescu și Butuza.

O altă asociere este reprezentată de Strabag (Austria), francezii de la Vinci și grecii de la Aktor. Cele două din urmă au depus oferte și pentru Comarnic-Brașov. Ultima asociere este formată din firmele italiene Impregilo și Salini.

Prima asociere a spaniolilor de la grupul OHL este cunoscută în România de la participarea la licitaţia atribuire a contractului de reabilitarea liniei de cale ferată Braşov-Simeria, componentă a Coridorului IV Pan European, pentru circulaţia trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, secţiunea Coslariu-Sighişoara.

Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat, recent, un acord de preluare a unui pachet de 93,27% din acţiunile ATE Bank România, deţinute de grupul elen Piraeus Bank. El și-a extins, astfel, business-ul și în zona bancară. Acesta derulează afaceri cu predilecție în domeniul infrastructurii, obținând o serie de contracte de construcție de drumuri și autostrăzi cu statul român.

Asociatul său în această ofertă, omul de afaceri Marcel Butuza, este controversatul câștigător al contractului de 17 milioane de euro, pentru construcția pistei Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav.

Cosmina Croitoru