9.4 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 7:13

Ultimele clipe în avionul groazei: „Deschide naibii uşa!”. AUDIO

spot_img

Presa germană a publicat duminică înregistrările recuperate de anchetatori de pe una dintre cutiile negre ale aeronavei Germanwings prăbuşită în Alpii francezi, tragedie soldată cu 150 de morţi

Airbus

Comandantul Airbusului A320 al companiei Germanwings a strigat la copilotul său, suspectat că a prăbușit în mod deliberat avionul cu 150 de persoane la bord, “deschide naibii ușa” cabinei de pilotaj, în timp ce pasagerii urlau cu câteva minute înainte de catastrofă, potrivit înregistrărilor de zbor ascultate de “Bild am Sonntag”, relatează AFP.

Datele înregistratorului fonic recuperat de la locul prăbușirii aeronavei, în sud-estul Franței, evocate deja joi de procurorul din Marsilia, arătau cum copilotul a blocat ușa cabinei de pilotaj după ieșirea momentană a comandantului de bord, înainte de a precipita avionul spre sol.

Potrivit ediției duminicale a cotidianului german Bild, primele 20 de minute de zbor au fost o ocazie de schimburi banale de replici între pilot, Patrick S., și copilotul Andreas Lubitz. Pilotul îi spune printre altele copilotului că nu a avut timp să meargă la toaletă la plecare, la Barcelona.

La 10.27, aparatul a atins altitudinea de croazieră (aproximativ 11.600 de metri), iar pilotul i-a cerut lui Lubitz să se pregătească de aterizare la Düsseldorf. Acesta rostește câteva cuvinte: “Sper”, “Vom vedea”.

Apoi, copilotul îi spune comandantului că poate “acum” să meargă la toaletă. Trec două minute și pilotul îi confirmă copilotului că poate “prelua comanda”.

Se aude zgomotul unui scaun, o ușă care se închide: comandantul a ieșit din cockpit pentru a se duce la toaletă. Andreas Lubitz este singur la comanda avionului.

“10.29: Aparatul începe să coboare”, notează Bild.

La 10.32, controlorii aerieni francezi încearcă să contacteze aparatul, dar în zadar. În avion, aproape în același timp, sună o alarmă.

Curând după aceea, se aude o “izbitură”, ca și cum cineva încerca să intre în cabina de pilotaj. Apoi vocea pilotului: “Pentru numele lui Dumnezeu, deschide ușa!”. Lubitz s-a blocat în cockpit, singur la comandă.

În avion, pasagerii încep să țipe, notează jurnaliştii “Bild”.

La 10.35, se aud noi lovituri, cu ceva “din metal, în ușa cabinei de pilotaj”, pe care pilotul încearcă în mod clar să o deschidă cu un topor.

Apoi, 90 de secunde mai târziu, o nouă alarmă este auzită, în timp ce aparatul este la 5.000 de metri altitudine.

Comandantul strigă: “Deschide naibii ușa!”

La 10.38, se aude respirația copilotului, singur în cabina de pilotaj.

În jurul orei 10.40, Airbusul se lovește de un munte, se aud urletele pasagerilor. Acestea sunt ultimele sunete înregistrate, mai scrie “Bild”.

Andreas Lubitz este suspectat că a prăbușit intenționat Airbusul A320 Germanwings marți în Alpii francezi, în timp ce era la comandă, provocând moartea a 149 de persoane şi pe a sa.

R.D.