joi, 25 februarie 2021 - 6:44

Ultima zi ca președinte pentru Donald Trump: Ne vom întoarce, într-un fel sau altul

Președintele ales, Joe Biden, va depune jurământul, miercuri, ca cel de al 46-lea președinte al Statelor Unite, pe fondul unei pandemii globale devastatoare și a amenințării unui posibil terorism intern, într-un eveniment urmărit pe întreaga planetă.

Într-o ceremonie care va ține pasul cu tradiția, fiind în același timp diferită de orice altă inaugurare din istoria SUA, Biden își va depune jurământul în fața unui public mic, care trebuie să respecte distanța socială, într-un oraș care a fost blocat din cauza unei duble amenințări: pandemia coronavirusului, care a ucis peste 400.000 de oameni în SUA, și o alertă teroristă declanșată de FBI după violențele din Capitolul SUA.

Printre cei care urmează să participe la ceremonia redusă se numără majoritatea membrilor Congresului și ai Curții Supreme și patru foști președinți Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton și soțiile lor, precum și vicepreședintele Mike Pence.

Președintele Donald Trump nu va fi prezent, făcându-l primul președinte care sare peste învestirea succesorului său în mai mult de 150 de ani. În momentul în care a părăsit Casa Albă miercuri dimineață, el a declarat reporterilor că funcția de președinte a fost „onoarea unei vieți” și a susținut că „am realizat multe”.

Trump și prima doamnă Melania Trump au participat apoi la o ceremonie de rămas-bun în fața unui grup mic de la Joint Base Andrews, în Maryland, unde președintele de ieșire a spus despre ieșirea sa, “sperăm că nu este un adio pe termen lung”.

„Ne vom întoarce într-o anumită formă”, a spus Trump. „Nu eram o administrație obișnuită”.

Trump, care a petrecut luni întregi susținând că i s-au furat alegerile din 2020, le-a urat succesorilor săi noroc – deși nu s-a referit niciodată la Biden sau Harris ca președinte sau vicepreședinte.

“Îi doresc noii administrații mult noroc și mult succes. Cred că vor avea un mare succes. Au fundamentul de a face ceva cu adevărat spectaculos”, a spus el.

Trump s-a urcat apoi în Air Force One pentru o ultimă călătorie în stațiunea sa Mar-a-Lago din sudul Floridei.

Trump i-a lăsat lui Biden un bilet înainte de a părăsi Biroul Oval, după cum este obișnuit, a precizat Casa Albă.

În calitate de președinte, Biden va fi obligat să se confrunte imediat cu câteva crize majore cu care se confruntă țara, inclusiv pandemia, prăbușirea economică ulterioară pe care a provocat-o și diviziunile devastatoare din țară care au culminat susținătorii lui Trump care au asaltat Capitolul.

Drept urmare, miza pentru discursul său inaugural nu ar putea fi mai mare.

Tema inaugurală este „America United”, o temă pe care Biden a făcut campanie și pe care se așteaptă să se concentreze în discursul său. Un oficial de tranziție a spus că Biden lucrează la discursul din acest weekend împreună cu membrii familiei și consilierul său superior Mike Donilon și că adresa va sublinia temele familiare din campania sa: unitate, vindecare și o viziune pentru numeroasele crize cu care se confruntă țara.

Așa cum este tradiția, judecătorul șef al Statelor Unite, John Roberts, îi va depune jurământul de funcție lui Biden imediat după ce ceasul a bătut ora 12. Biden va depune jurământul cu mâna pe o Biblie de 127 de ani, aflată în familie la a cincea generație, care va fi deținută de soția sa, Jill Biden.

Kamala Harris, prima femeie, prima americană neagră și primul vicepreședinte sud-asiatic american, va depunde jurământul cu judecătoarea Sonia Sotomayor, prima femeie de origine latină din Curtea Supremă.

Din cauza pandemiei, participanții vor fi distanțați social și vor trebui să poarte măști. Doar aproximativ 1.000 de persoane vor participa, a declarat Comitetul mixt al congresului pentru ceremoniile inaugurale. În timpuri obișnuite, comitetul pune la dispoziție 200.000 de bilete pentru membrii Congresului.

Precauțiile suplimentare de securitate care decurg din atacul Capitolului includ peste 25.000 de membri ai Gărzii Naționale care au fost chemați să păstreze evenimentul în siguranță și îngrădirea de securitate suplimentară ridicată lângă Capitoliu. În plus, Casa Albă și numeroase străzi au fost închise.

National Mall, de obicei un loc pentru adunarea spectatorilor, a fost, de asemenea, închis.

143 de grațieri și comutări de pedepse

Lotul de 73 de grațiere și 70 de comutări emise în ultimele ore ale președinției sale era de așteptat și este în concordanță cu o tradiție prezidențială îndelungată a exercitării puterilor de clemență în ultimul moment.
Marea majoritate a grațierilor și comutărilor de pe lista lui Trump au fost distribuite persoanelor ale căror cazuri au fost susținute de avocații reformei justiției penale, inclusiv persoanelor care execută pedepse lungi pentru infracțiuni la nivel scăzut.
Dar apar mai multe nume controversate, inclusiv fostul consilier prezidențial Steve Bannon, care a pledat nevinovat de acuzațiile de fraudare a donațiilor într-o campanie de strângere de fonduri online „Noi construim zidul”.

Trump petrecuse zilele trecute deliberând asupra iertării pentru omul care l-a ajutat să câștige președinția în 2016 și l-a urmat la Casa Albă. În timpul ultimelor sale ore în funcție, a existat o dezbatere frenetică în culise cu privire la acordarea iertării lui Bannon.