24.2 C
București
vineri, 12 aprilie 2024 - 17:02
No menu items!

Uleiul de măsline, mierea, brânza și peștele, în topul alimentelor contrafăcute, pe care le cumpărăm din supermarket

spot_img

Specialiștii din domeniul siguranței alimentare de Food Fraud Database, citați de Antena 3 arată că 10% dintre produsele alimentare pe care le găsim în supermarketuri sunt contrafăcute.

Conform sursei citate, pe primul loc în top se află uleiul de măsline extravirgin, fiind produsul falsificat cel mai des. Acesta poate conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță.

Pe locul doi se află mierea, care nu este chiar naturală. În foarte multe situații este alterată cu îndulcitori artificiali.

Pe locul trei brânza, unde pentru a reduce costurile, unii producători adaugă amidon şi uleiuri vegetale. Brânza de tip parmezan este „învechită” câteva săptămâni în loc de 2-3 ani, avertizează specialiștii din industrie.

Nici peștele pe care îl cumpărați din magazine nu este întotdeauna cel dorit. Eticheta poate fi ușor falsificată, pentru a-i păcăli pe consumatori că în ambalaj este o specie mai valoroasă decât în realitate.

Laptele, vinul și fructele sunt tratate cu apă, zahăr sau substanțe chimice. Cel mai adesea, în lapte se adaugă apă, pentru a-i crește volumul.

Vinul este printre cele mai „predispuse” la contrafacere, fiind adesea alterat cu adaosuri de apă, zahăr sau alte substanțe pentru modificarea aromei, culorii sau conținutului de alcool.

Nici fructele nu scapă de intervenția menită să umfle buzunarele vânzătorilor pe seama înșelării cumpărătorilor: aici, falsificatorii adaugă substanțe chimice pentru o coacere mai rapidă.

D.Constantin