10 C
București
duminică, 28 februarie 2021 - 12:47

UEFA a dat verdictul în cazul arbitrului român Sebastian Colțescu: Nu este vinovat de rasism!

UEFA a finalizat ancheta în cazul arbitrului român Sebastian Colțescu acuzat de rasism la meciul din Champions League dintre PSG şi Istanbul Basaksehir.

Comisia de Etică şi Disciplină a constatat că expresiile folosite nu sunt cu tentă rasistă şi în consecinţă nu vor fi luate măsuri disciplinare, informează ProSport.

Sebastian Colţescu, arbitrul de rezervă la meciul dintre PSG şi Istanbul Basaksehir a folosit expresiile „ăla negru” şi „negrul ăla” pentru a-l indica centralului Ovidiu Haţegan pe antrenorul secund al formaţiei turce, camerunezul Webo. Jucătorii ambelor echipe au reacţionat, considerând că termenii folosiţi de arbitri români au fost unii rasişti.

La momentul respectiv, scandalul iscat a șinut prima pagină a multor ziare internaționale. 

“Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti „negrul ăla” şi „ăla negru” nu au conotaţii peiorative sau negative.

Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul „negru” folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul „negru” este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul, se arată în raportul inspectorului de disciplină şi etică al UEFA prezentat de ProSport.

Comisia de Etică şi Disciplină a UEFA a considerat că în cazul Colțescu n u se impun nici măsuri disciplinare.