20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 17:32

UE va propune regimul fără vize pentru Ucraina

spot_img

Comisia Europeană va propune luna aceasta acordarea regimului fără vize pentru ucraineni în ciuda unui vot, într-un referendum olandez, împotriva unui acord UE-Ucraina. Votul a fost parțial motivat de ostilitatea față de migrație, a declarat o sursă europeană citată de Reuters, fără a o identifica.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a promis președintelui ucrainean Petro Poroșenko în martie că executivul UE va prezenta propunerea așteptată cu nerăbdare în aprilie, oferind ucrainenilor beneficiul cel mai tangibil al unor legături mai strânse, într-un moment când un acord de liber schimb încă nu a dat roade pentru economia lor.

S-ar părea că îi ignorăm pe alegătorii olandezi, dar noi trebuie să ne ținem de cuvânt față de Ucraina, care și-a îndeplinit condițiile“, a declarat aceeași sursă pentru Reuters.

Propunerea trebuie aprobată cu o majoritate calificată de statele membre UE și de Parlamentul European pentru a intra în vigoare.

Potrivit acestei surse, Comisia ar include o anumită formă de salvgardare care să permită țărilor UE să restabilească temporar vize în cazul unei creșteri bruște a migrației.

Ucraina are o populație de aproximativ 45 de milioane de locuitori. Anexarea Crimeii de către Rusia în 2013 și luptele cu separatiștii proruși în estul Ucrainei nu au condus până în prezent la un exod masiv din țară, potrivit oficialilor UE.

Ucraina nu este singura țară așteptând nerăbdătoare regimul fără vize. Liderii UE au promis să accelereze liberalizarea vizelor pentru Turcia, vizând un acord până la sfârșitul lunii iunie dacă Ankara îndeplinește mai multe condiții. Comisia lucrează de asemenea la o propunere sensibilă din punct de vedere politic pentru a-l extinde la Kosovo, amintește Reuters.

R.D.