23.3 C
București
duminică, 14 august 2022 - 7:16
No menu items!

UE va primi noi membri când va fi pregătită, având în vedere „lecțiile” cu România și Bulgaria

spot_img

UE va primi noi membri când va fi pregătită, având în vedere "lecțiile" cu România și Bulgaria.

Țările care au nevoie de monitorizare vor fi admise în Uniunea Europeană (UE) doar după ce vor fi deplin pregătite, a declarat comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, referindu-se la România și Bulgaria, țări aflate sub supraveghere pentru probleme de corupție și crimă organizată.

 „Lecțiile au fost învățate”, a adăugat Stefan Fule, la încheierea unei reuniuni de la Dublin, unde au participat miniștri pentru Afaceri Europene din statele membre ale Uniunii Europene și din țări care speră să adere la bloc.

Comisarul european pentru extindere a subliniat că „este important să se încerce o consolidare a credibilității procesului” extinderii.

 La rândul ei, secretarul de stat irlandez pentru Europa, Lucinda Creighton, a apreciat că extinderea UE a fost un proces bun, având în vedere că numeroase țări candidate au economii în creștere. Stabilitatea din Balcanii de Vest a fost vitală pentru economia europeană, a concluzionat ea, adăugând: „este în interesul nostru economic să încurajăm aceste țări pe calea europeană”.

Irlanda vrea să vadă progrese în țări care încearcă să adere la UE, în special în Serbia și Muntenegru, a subliniat secretarul de stat.

 Miniștrii au mai discutat despre posibilitatea nominalizării candidaților la președinția Comisiei Europene de către grupurile politice din Parlamentul European (PE), începând cu anul viitor, despre acordarea unei influențe mai mari parlamentelor naționale asupra afacerilor UE și rolul de supraveghere asupra atribuțiilor Comisiei Europene (CE) de monitorizare a bugetelor naționale.

 A.V.