3 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 20:08
No menu items!

UE va impozita carburanții pentru aviație. Taxa va crește gradual, timp de 10 ani

spot_img

Comisia Europeană a elaborat planuri de stabilire a unei taxe minime la nivelul blocului comunitar pentru combustibilii de aviaţie poluanţi, în scopul de a reduce mai rapid emisiile poluante. Din 2023, taxa minimă de impozitare a carburanţilor pentru aeronave va începe de la 0 şi va creşte gradual, timp de 10 ani, până când va fi impusă integral. În proiect nu se specifică nivelul final al taxei.

Propunerea prevede impunerea unui nivel minim de impozitare la nivelul blocului comunitar, pentru produsele energetice livrate cu scopul de a fi utilizate drept carburanţi pentru aeronavele care zboară în interiorul UE.

Pentru combustibilii sustenabili, cum ar fi hidrogen pe bază de surse regenerabile de energie şi biocombustibilii avansaţi, nu se va aplica taxa minimă de impozitare pe o perioadă de zece ani.

Scopul propunerii îl reprezintă încurajarea companiilor aeriene să treacă la combustibilii sustenabili, cum ar fi e-kerosen, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Dar costurile folosirii combustibililor sustenabili sunt ridicate şi în prezent reprezintă mai puţin de 1% din consumul de carburanţi pentru aeronave din Europa.