24.6 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023 - 17:37
No menu items!

UE și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial post-Brexit. UPDATE

spot_img

Update 18.37

Declarații Nicola Sturgeon, lider al Partidului Național Scoțian: Brexitul vine împotriva voinţei poporului Scoţiei, care a votat în proporţie de 62% împotriva ieşirii regatului din UE în referendumul din 2016. Niciun acord nu va putea niciodată să compenseze ceea ce ne-a luat Brexitul. A venit timpul să ne facem propriul viitor ca naţiune europeană independentă.

Update 18.27

Declarație a președintelui Klaus Iohannis, pe Twitter:

„România salută parteneriatul între UE şi Marea Britaniei cu privire la viitoarele relaţii. Acordul va proteja interesele companiilor şi cetăţenilor români – obiective cheie ale României în perioada acestor negocieri. Felicitări negociatorul-şef al UE Michel Barnier şi echipei sale pentru efortul uriaş pe care l-au făcut.”

Update 18.19

Negociatorul şef al UE pentru Brexit Michel Barnier a declarat încheierea acordului este o uşurare pentru că a survenit cu doar o săptămână înainte de termenul limită de la sfârşitul anului.

Declarații Barnier:

  • Ceasul nu mai ticăie. Ziua de azi este o uşurare. Dar este pătată de o oarecare tristeţe, în măsura în care comparăm ceea ce era înainte şi ceea ce urmează.
  • Bruxelles-ul va fi alături de pescarii statelor membre afectate de noua repartiţie a cotelor şi zonelor de pescuit între Regatul Unit şi Uniunea Europeană în acordul comercial post-Brexit.
  • Acordul asigură o bază de acces reciprocă la ape şi resurse, cu o nouă repartiţie a cotelor şi oportunităţilor de pescuit. Acest acord va impune eforturi, o ştiu, dar UE va fi prezentă alături de pescarii europeni, este angajamentul nostru.

 

Update 17.45:

Declarații Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei Europene:

Am ajuns, în final, la un acord. A fost un drum lung și sinuos, dar este foarte consistent.

Toată dezbaterea a fost despre suveranitate. Ar trebui să ne întrebăm ce înseamnă suveranitatea în secolul XXI. Înseamnă să ne punem în comun forța și să vorbim pe aceeași voce într-o lume a marilor puteri.

 

Update 17.37: Declarații ale Guvernului de la Londra:

Toate promisiunile către cetățeni de la referendumul din 2016 și de la alegerile parlamentare din 2016 sunt respectate prin acest acord. Am recuperat controlul asupra banilor, granițelor, legilor, comerțului și apelor de pescuit.

Acordul este unul fantastic pentru familiile și afacerile din tot Regatul Unit. Am semnat primul acord comercial bazat pe tarife zero și cote zero. Este cel mai mare acord comercial bilateral semnat de ambele părți, care acoperă schimburi de 668 miliarde de lire sterline, raportat la 2019.

 

Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au ajuns la un acord privind relaţiile comerciale post-Brexit, după 11 luni de negocieri. În lipsa unui acord, de la 1 ianuarie ar fi urmat introducerea de taxe vamale și blocaje vamale.

Marea Britanie a ieşit oficial din UE la sfârşitul lui ianuarie, dar rămâne parte a pieţei unice a blocului comunitar până la sfârşitul perioadei de tranziţie, pe 31 decembrie.