4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 3:18
No menu items!

UE și China au ajuns la un acord de investiții

spot_img

China şi Uniunea Europeană au ajuns miercuri la un acord de investiţii, care va oferi companiilor din blocul comunitar condiţii mai bune de acces la piaţa chineză şi va ajuta la repararea a ceea ce Europa apreciază a fi legături economice dezechilibrate, potrivit agenției Reuters, citate de Agerpres.
Discuţiile se desfăşoară de aproape şapte ani şi probabil va mai dura încă un an până când acordul va intra în vigoare. Acesta face parte din noua relaţie cu China, pe care UE o vede atât ca partener, cât şi ca rival sistemic.
Firmele europene obţin permisiunea de a opera în China în sectoare ce includ maşinile electrice, spitalele private, imobiliar, publicitate, industria maritimă, servicii de cloud, sisteme de rezervări pentru călătoriile cu avionul şi servicii de asistenţă la sol. Unele cerinţe, prin care companiilor li se solicita să opereze ca parte a unor societăţi mixte cu parteneri chinezi, vor fi ridicate.
China va înceta transferul forţat de tehnologie de la companiile străine, va interzice firmelor de stat să discrimineze investitorii străini şi se angajează să fie mai transparentă în privinţa subvenţiilor.
Acordul include angajamente privind modificările climatice şi drepturile angajaţilor. Angajamentele sunt reciproce, dar piaţa UE este deja mult mai deschisă.
Bruxelles-ul a acordat unele concesii în domeniul energiei, dar a precizat că oferta sa către China constă în principal în garantarea deschiderii existente în acest sector.

Bruxellesul şi Beijingul au iniţiat în anul 2014 negocierile privind acest acord, iar Comisia Europeană şi-a reafirmat cu mai multe ocazii dorinţa de a-l încheia până la finele anului în curs, motiv pentru care i-a cerut Chinei în ultimele săptămâni să se angajeze în direcţia unor progrese semnificative.
Din perspectiva UE, acordul are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului companiilor europene pe piaţa chineză şi creşterea transparenţei privind subvenţiile publice în vederea asigurării unor condiţii concurenţiale echitabile.
Cele 27 de state membre ale UE au investit în medie 7,19 miliarde de euro pe an în China în ultimii 20 de ani. În trimestrul trei al anului în curs, Franţa, Germania şi Olanda au însumat aproximativ 80% din investiţiile UE în China.
La rândul ei, China a investit în UE în medie 5,55 de miliarde de euro pe an în acelaşi interval de 20 de ani, Franţa fiind principala ţară de destinaţie a investiţiilor chineze în blocul comunitar în trimestrul trei din 2020.