11.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 8:27
No menu items!

UE schimbă legislația forajului off-shore. Care sunt implicațiile pentru România

spot_img

 UE schimbă legislația forajului off-shore. Care sunt implicațiile pentru România

Parlamantul European (PE) și reprezentanții statelor membre UE au ajuns la un acord pentru înăsprirea regulilor pentru exploatarea hidrocarburilor în zone maritime. Noua legislație va impune ca licențele să nu fie acordate înainte ca firmele care cer licențe să depună garanții financiare pentru a acoperi riscurile. Acest acord va fi supus la vot în plenul PE în luna mai, potrivit publicației EU Observer.

Schimbarea legislației în acest domeniu a apărut pe agenda politicienilor după dezastrul ecologic din 2010, când aproximativ 4,9 milioane de barili de petrol s-au revărsat în Golful Mexicului, ca urmare a unei avarii la o instalație de exploatare a petrolului deținută de British Petroleum.

Economia românească se va baza în mare măsură în anii următori pe resursele din Marea Neagră. Anul trecut, OMV Petrom si ExxonMobil au anunțat o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României. Operațiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârșitul anului 2011. Extracția de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârșitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independența energetică a României în privința gazelor naturale.

Vlad Bârleanu