6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 1:12
No menu items!

UE relansează negocierile de aderare cu Turcia

spot_img

 UE

Uniunea Europeană a decis marți să deschidă un nou capitol al negocierilor de aderare cu Turcia, după trei ani de blocaj, a anunțat președinția lituaniană a Consiliului UE.

În urma recomandărilor Comisiei Europene, miniştrii UE pentru Afaceri Europene, reuniţi la Luxemburg, au dat undă verde deschiderii, la 5 noiembrie, a unui nou capitol de negocieri, relatează AFP.

Decizia oficială de a deschide un nou capitol de negocieri de aderare cu Ankara a fost luată în iunie, dar ea a fost amânată, cu predilecție la presiunea Germaniei din cauza reprimării de către autoritățile turce a valului de proteste civile din Piața Taksim din Istanbul.

Comisia Europeană a denunțat în cadrul raportului de monitorizare prezentat săptămâna trecută, folosirea excesivă a forței de către poliția turcă, dar a salutat „pașii importanți” ai Turciei în materie de democrație.

Oficial candidată la aderarea la UE din 1999, Turcia nu a reușit până în prezent să avanseze în negocieri, care se lovesc de rezervele Parisului și Berlinului față de intrarea unei țări musulmane în UE și de absența unei soluții a problemei Ciprului, a cărei parte de nord este ocupată din 1974 de trupe turce.

UE condiționează o deblocare suplimentară a negocierilor de recunoașterea de către Ankara a Republicii Cipru, una dintre cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene.

C.A.