12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:45
No menu items!

UE: Regulile pentru absorbția ultimilor bani din cadrul financiar 2007-2013 devin mai flexibile

spot_img

România are posibilitatea să inițieze proiecte de anvergură, întinse pe două perioade de programareComisia Europeana

Comisia Europeană a adoptat o serie de modificări ale normelor de cheltuire a fondurilor structurale din perioada 2007-2013, care să permită atingerea unui grad de absorbție cît mai mare, în special prin simplificarea procedurilor de etapizare – procesul de inițiere a unui proiect într-o anumită perioadă de programare și finalizarea în cea următoare.

Pentru cadrul bugetar 2007-2013, România are un grad de absorbție de 53,12%. Cele aproximativ 19 miliarde pot fi  cheltuite până la 31 decembrie 2015. Sumele necheltuite pot fi atrase doar prin proiecte mari, dar acestea nu pot fi implementate în următoarele șapte luni, astfel încât această procedură, cunoscută și drept ”bridge” ar putea contribui la îmbunătățirea gradului de absorbție.

Într-un comunicat transmis luni, comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu a afirmat că aceste modificări au apărut în urma colaborării cu Bulgaria, Croația, Cehia, Italia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria, state care au nevoie de sprijin în utilizarea la maximum a fondurilor europene încă disponibile.

Principalele declarații ale Corinei Crețu:

  • După reuniunea Consiliului European din decembrie 2014, ne-am angajat să găsim soluții care să asigure o utilizare rapidă și cât mai eficientă a fondurilor alocate în perioada de programare 2007-2013, pentru a sprijini statele membre relevante să realizeze proiecte pe termen lung în următorii ani, folosind flexibilitatea regulilor existente.
  • Revizuirea aliniază orientările de finalizare cu modificările de reglementare realizate de Consiliu și de Parlamentul European la sfârșitul anului 2013. Ea simplifică o serie de proceduri de finalizare în ce privește instrumentele de inginerie financiară și în termeni de „etapizare” („phasing”) – procesul de inițiere a unui proiect într-o anumită perioadă de programare și de finalizare a lui în cea următoare.
  • În primul rând, am adăugat o componentă de „10% flexibilitate”. Aceasta permite cheltuieli cu 10% mai mari într-un program pentru o anumită prioritate, dacă ele sunt compensate cu o reducere echivalentă a celor pentru o altă prioritate din cadrul aceluiași program.
  • Apoi, revizuirea clarifică faptul că instrumentele de inginerie financiară vor putea continua să investească în economia reală și în anul 2016.
  • Finalmente, procedurile ce gestionează modul în care proiectele pot fi etapizate pentru a continua din perioada de programare 2007-2013 în cea 2014-2020 au fost simplificate și raționalizate.
  • Pot fi obținute rezultate deosebite prin intermediul reglementărilor existente și cu ajutorul grupului de lucru. Acesta din urmă furnizează soluții specifice de țară  și pe termen scurt pentru a sprijini statele membre să accelereze absorbția fondurilor europene. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă.

Comisia amintește că, pentru cadrul bugetar 2007-2013, statele membre vor depune un raport final până în martie 2017. Raportul va cuprinde detalii despre proiecte, cheltuieli și o declarație de finalizare ce atestă legalitatea și conformitatea acestora.

V.B.