3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 22:32
No menu items!

UE îndeamnă Coreea de Nord să se “reangajeze” în favoarea păcii

spot_img

UE îndeamnă Coreea de Nord să se "reangajeze" în favoarea păcii
foto: opinionpollcenter.com

Uniunea Europeană (UE) a îndemnat joi Coreea de Nord să nu “alimenteze tensiunile” şi să se “reangajeze” în favoarea păcii şi securităţii, după ce Phenianul a făcut încă un pas în escaladarea sa războinică, transmite AFP.

Şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton a “deplâns” anunţul Coreei de Nord privind repornirea reactorului nuclear al centralei nucleare Yongbyon. “Va fi o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, dar şi a angajamentelor asumate în 2007, în cadrul negocierilor cu Grupul Celor Şase privind închiderea acestor instalaţii”, a subliniat ea.

UE avertizează Coreea de Nord că o continuare a nerespectării obligaţiilor sale internaţionale şi a “ameninţării stabilităţii regiunii” va conduce “în mod inevitabil la un răspuns şi mai unit din partea comunităţii internaţionale”. Coreea de Nord “trebuie să evite să alimenteze noi tensiuni şi să-şi arate angajamentul în favoarea obiectivului unei dezarmări nucleare complete, verificabile şi ireversibile a peninsulei coreene”, aduagă Lady Ashton.

“Încă o dată”, ea îi îndemană pe liderii nord-coreeni la o “abordare constructivă şi să se reangajeze alături de comunitatea internaţională, mai ales în cadrul negocierilor între şase (ţări) cu scopul de a acţiona în vederea unei păci durabile şi securităţii într-o peninsulă coreeană non-nucleară”.

Coreea de Nord a păşit într-o nouă etapă de provocări, joi, anunţând că a aprobat un proiect al unor operaţiuni militare împotriva Statelor Unite, inclusiv prin eventuale lovituri nucleare.

R.D.