6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 11:11
No menu items!

UE cere revenirea la procesul democratic în Egipt

spot_img

UE cere revenirea la procesul democratic în Egipt

Catherine Ashton, reprezentant al UE pentru afaceri externe, a cerut tuturor părţilor în Egipt să revină rapid la procesul democratic, într-o declaraţie publicată miercuri la miezul nopţii, relatează joi Xinhua.

„Urmăresc cu atenţie evoluţiile din Egipt şi sunt pe deplin conştientă de diviziunile profunde din societate, de cererile populare pentru schimbare politică şi de eforturile pentru găsirea unui compromise”, a afirmat Catherine Ashton.

Şefa diplomaţiei europene a îndemnat toate partidele din Egipt să revină rapid la procesul democratic, prin organizarea de noi alegeri prezidenţiale şi parlamentare libere şi corecte şi adoptarea unei constituţii, după demiterea  de către armata egipteană a preşedintelui islamist Mohamed Morsi, ales în mod democratic.

Totodată, preşedintele american Barack Obama, care s-a declarat „profund îngrijora” la câteva ore după demiterea preşedintelui Morsi de către armată, a îndemnat la organizarea cât mai rapidă în Egipt a alegerilor pentru un nou Guvern civil.

În același timp, Amnesty International a lansat un apel către armata egipteană „să facă tot posibilul pentru a respecta drepturile omului şi securitatea fiecăruia din Egipt, oricare ar fi opiniile sale politice”.

De asemenea, Human Rights Watch din Orientul Mijlociu consideră că „noul Guvern din Egipt ar trebui să se rupă definitiv de modelul de abuzuri grave, folosit în revolta din ianuarie 2011 şi să respecte dreptul la libera exprimare şi la asociere paşnică”.

C.I.