17 C
București
marți, 15 iunie 2021 - 20:10

UE cere o anchetă internaţională în cazul deturnării aeronavei la Minsk

spot_img

Uniunea Europeană (UE) a cerut o anchetă internaţională cu privire la obligarea de către autorităţile belaruse a unui avion aparţinând Ryanair să aterizeze la Minsk, cu scopul arestării opozantului belarus Roman Protasevici, relatează Reuters.

”Prin acest act coercitiv, autorităţile belaruse au pus în pericol securitatea pasagerilor şi echipajului”, a denunţat, luni, într-un comunicat, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell.

”O anchetă internaţională cu privire la acest incident este necesar să fie efectuată, pentru a se verifica orice încălcare a reglementărilor aviaţiei internaţionale”, a subliniat el.

Belarusul a obligat duminică, din ordinul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, un avion aparţinând Ryanair, la bordul căreia se afla opozantul, să aterizeze la Minsk.

Bloggerul era căutat de la manifestaţiile de anul trecut împotriva realegerii denunţate drept frauduloasă de către opoziţie a lui Lukaşenko, în august 2020.

Liderii europeni urmează să discute despre impunerea unor sancţiuni suplimentare Belarusului la summitul UE de la Bruxelles.

Secretarul francez de stat însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune a evocat luni, la BFMTV/RMC, eventuale sancţiuni unor oficiali şi o eventuală interdicţie vizând spaţiul aeran belarus.

”Am putea extinde efectiv aceste sancţiuni la alţi oficiali. Ar putea exista de asemenea şi alte măsuri pe care le analizăm. Cred că o măsură care trebuie să fie discutată la nivel european şi internaţional este, de exemplu, interzicerea spaţiului aerian belarus”, a declarat el.

”Cred că este o măsură rezonabilă, pentru a ne proteja, deoarece s-a pus în pericol viaţa unor cetăţeni europeni”, a apreciat el, subliniind că aterizarea forţată a avionului Ryanair constituie un ”act de piraterie de stat, care nu poate să rămână nepedepsit”.

Preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului britanic Tom Tugendhat a îndemnat luni ca toate companiile aeriene civile să înceteze să mai survoleze Belarusul.

”Trebuie să împiedicăm orice avion să survoleze Belarusul”, a declarat el la Times Radio. “Acesta este un act de piraterie aeriană, de detunare a unui avion şi care are legătură cu o eventuală răpire”, a denunţat el.

Potrivit RIA Novosti, Ministerul belarus al Transporturilor a înfiinţat o comisie însărcinată să ancheteze deturnarea şi aterizarea avionului Ryanair la Minsk şi care urmează să publice în curând un raport.