3.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 6:21
No menu items!

UE are asigurate peste 2 miliarde de doze de vaccin anti-Covid. Câte ajung în România

spot_img

Un număr suficient de vaccinuri a fost contractat pentru a ajunge pentru toți locuitorii țărilor membre, adică aproximativ 4 doze pe cap de locuitor. La un calcul simplu, cu o populație aproximată la 19 miliarde de locuitori, României i-ar reveni 85 de milioane de doze de vaccin, per total, relatează stirileprotv.ro

Datele publice oferite de Comisia Europeană indică numărul exact de doze de vaccin negociate cu principalii producători, care însă nu sunt livrate o dată, ci în tranșe, în funcție de nevoi. Unele tipuri de vaccin nici nu au ajuns încă, pentru că producătorul nu a primit deocamdată autorizație în Europa. Contractele sunt însă ferme, dă asigurări Comisia Europeană, dar rămân confidențiale, pentru a proteja investițiile și secretele comerciale ale companiilor farmaceutice.

Per total, la 450 de milioane de locuitori în Europa ar reveni cel puțin patru doze pentru fiecare locuitor, (4,45, n.r. )la o cantitate asigurată de 2 miliarde de doze de vaccin (de la toți producătorii). Cu o populație aproximată la 19 miliarde de locuitori, României i-ar reveni 85 de milioane de doze de vaccin.

Raportat la producători, au fost încheiate contracte cu AstraZeneca pentru 400 de milioane de doze, Sanofi-GSK – 300 milioane, Johnson and Johnson – 400 milioane, BioNTech-Pfizer – 300 milioane, CureVac – 405 milioane și Moderna – 160 de milioane doze.

Alte 200 de milioane de doze ar putea veni de la compania Novavax, cu care Comisia Europeană duce acum tratative, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Motivul pentru care au fost cerute atât de multe doze de vaccin anti-COVID este de maximizare a șanselor ca acestea să ajungă efectiv în țările din Europa, pe măsură ce sunt aprobate de autoritatea de reglementare.

În cazul în care toate aceste vaccinuri se dovedesc viabile, țările au posibilitatea de a dona restul rămas țărilor în curs de dezvoltare ori sărace.