17.8 C
București
joi, 26 mai 2022 - 4:24
No menu items!

UE alocă 1,5 miliarde de euro în 2022, pentru crizele umanitare

spot_img

Comisia Europeană a adoptat bugetul său anual inițial pentru ajutor umanitar, în valoare de 1,5 miliarde de euro, pentru anul 2022, în contextul unor intensificări ale crizelor umanitare la nivel mondial.

Deși conflictele și violența se află la originea principalelor nevoi umanitare, și dezastrele naturale precum seceta sau inundațiile, alimentate de schimbările climatice și de degradarea mediului, afectează populația globului.
 

Spre întâmpinarea acestor nevoi, Comisia Europeană a adoptat bugetul său anual inițial pentru ajutor umanitar de 1,5 miliarde EUR pentru anul 2022.

„Nevoile umanitare se află la un nivel record și continuă să crească. Această situație este cauzată în principal de conflicte, dar din ce în ce mai mult și de provocările globale, precum schimbările climatice și COVID-19.

Grație ajutorului nostru umanitar, UE își va putea juca rolul, continuând să salveze vieți și să acopere nevoile de bază ale populațiilor afectate. Bugetul permite nu numai gestionarea crizelor noi și foarte vizibile, ci și evitarea punerii în plan secund a crizelor umanitare existente, prelungite sau recurente, cum ar fi cele care afectează Columbia sau Sudanul de Sud ori populația rohingya”, a declarat Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Asistența umanitară acordată de UE în 2022 se va distribui după cum urmează: 469 milioane EUR se vor aloca Africii Subsahariene; 351 milioane EUR din ajutorul umanitar din partea UE se vor aloca nevoilor Orientului Mijlociu și Africii de Nord; 152 milioane EUR vor finanța proiecte în Europa de Sud-Est și în vecinătatea europeană; 188 milioane EUR vor continua să sprijine populațiile cele mai vulnerabile din Asia și America Latină.

Restul de 370 milioane EUR se vor utiliza pentru a răspunde unor crize neprevăzute sau exacerbări bruște ale crizelor existente, precum și pentru finanțarea altor acțiuni.