19.5 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 5:17
No menu items!

UE acordă sprijin financiar în domeniul apărării pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia

spot_img

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, joi, un sprijin financiar pentru consolidarea capacităților Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei în materie militară și de apărare. Setul de măsuri va fi suportat prin fondul extra-bugetar Facilitatea Europeană pentru Pace.

Consiliul UE a adoptat joi un ”set de decizii care stabilesc patru măsuri de asistență în cadrul Facilității europene pentru pace (EPF) în sprijinul Georgiei, Republicii Moldova, Ucrainei și Republicii Mali,” se arată într-un comunicat transmis de instituție.

Ajutorul a fost acordat ca urmare a solicitările trimise Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate de către țările implicate.

Acesta vizează ”consolidarea capacităților țărilor beneficiare în materie militară și de apărare, cu scopul de a promova reziliența și pacea internă.

Pentru Georgia, Republica Moldova și Ucraina, UE urmărește, de asemenea, să sporească capacitatea și interoperabilitatea forțelor armate locale pentru a contribui la misiunile și operațiunile militare ale Politicii Comune de Securitate și Apărare (PSAC)”.

Republica Moldova va primi un sprijin în valoare de șapte milioane de euro. UE va finanța furnizarea de echipamente medicale pentru Serviciul Medical Militar și de echipamente de eliminare a munițiilor explozive pentru Batalionul de Inginerie.

Ucraina va beneficia de un ajutor în valoare de 31 de milioane de euro. Vor fi finanțate unități medicale militare, inclusiv spitale de campanie, unități de inginerie, mobilitate și logistică, precum și sprijin în domeniul cibernetic.

Georgia va primi un ajutor cu o valoare de 12,75 milioane. Uniunea Europeană va furniza echipamente medicale și de inginerie neletale și mijloace de mobilitate de tip civil.