UE a prelungit sancțiunile împotriva celor care au atacat estul Ucrainei și au ocupat Crimeea

Atacurile recente din Ucraina au provocat continuarea conflictului diplomatic

consiliul UE

Consiliul Uniunii Europene a aprobat vineri prelungirea măsurilor restrictive împotriva persoanelor și entităților care au contribuit la atacul împotriva integrității teritoriale a Ucrainei.

Lista completă

În 2014, Federația Rusă a anexat peninsula Crimeea, iar rebelii pro-ruși au inițiat o insurgență în zona de est – Donbas, care a ieșit de sub controlul Kievului.

Măsurile vizează 151 de persoane și 37 de enități (companii, entități politico-administrative). Printre persoanele atinse de resticții sunt politicieni de vârf de la Moscova (Dmitri Rogozin, Serghei Narîșkin), comandanți militari ruși, șefii principalelor servicii de informații ruse – FSB, GRU și SVR  și lideri ai rebelilor din Ucraina. Acestora le-au fost înghețate activele aflate în state UE și nu pot călători pe teritoriul Uniunii.

Măsura se bazează pe concluziile Consiliului Afaceri Externe, de pe 29 ianuarie, care a recomandat prelungirea sancțiunilor, în contextul în care Federația Rusă nu respectă complet Acordurile de la Minsk, iar atacurile rebelilor continuă în zonele Donbas și Mariupol.

Decizia este aplicabilă până pe 15 septembrie 2015.

NICIUN COMENTARIU