12.4 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 23:19

UE a prelungit misiunea de poliţie din Afganistan

spot_img

UE a prelungit misiunea de poliţie din Afganistan

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au prelungit luni misiunea europeană de poliţie în Afganistan (EUPOL) până la 31 decembrie 2014, data prevăzută pentru retragerea trupelor de luptă ale NATO din această ţară, potrivit AFP.

Într-un comunicat al UE se precizează că pentru funcţionarea, de la 1 iunie şi până la sfârşitul lui 2014, acestei misiuni destinate „a crea, sub gestiune afgană, forţe de poliţie permanente şi eficiente” a fost alocat Un buget de 108 milioane de euro.

Lansată în 2007, misiunea nu a avut un mandat clar care să-i asigure un loc bine determinat printre operaţiunile internaţionale lansate de NATO şi ONU în Afganistan.

În vederea remedierii acestui aspect, NATO a preluat instruirea a circa 130.000 de poliţişti de la baza ierarhiei, iar EUPOL pe cea a şefilor şi a responsabililor ministeriali.  În 2010, europenii au deschis în acest sens, într-o suburbie a capitalei Kabul, un colegiu de poliţie, care a primit deja peste 4.500 de ofiţeri.

Responsabili afgani au cerut prelungirea misiunii EUPOL şi după 2014, în contextul în care poliţiştii sunt deseori luaţi ca ţintă de atacuri ale talibanilor.

C.I.