19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 13:34
No menu items!

UE a epuizat fondul de ajutor pentru statele afectate de inundaţii

spot_img

UE a epuizat fondul de ajutor pentru statele afectate de inundaţii

 

Uniunea Europeană a anunțat miercuri că fondul de ajutor pentru inundații a fost epuizat, iar Germania şi alte țări vecine care s-au confruntat în ultimele zile cu inundaţii grave vor trebui să facă față singure catastrofelor, informează Der Spiegel.

Cu toate că Uniunea Europeană şi-a oferit ajutorul Germaniei şi altor ţări din Europa Centrală pentru a face faţă inundaţiilor din această săptămână, comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a declarat că promisiunile au fost puţin premature, deoarece Fondul de Solidaritate al Uniunii este gol.

Amploarea catastrofei depăşeşte orice rambursare (posibilă) în aceste ţări. Nu avem resurse, cu siguranţă, pentru Fondul de solidaritate al Uniunii Europene

Janusz Lewandowsk,

comisar european pentru buget

Potrivit Der Spiegel, lipsa fondurilor este o consecinţă directă a blocajului bugetar care a afectat Uniunea Europeană în ultimele luni, în condiţiile în care blocul comunitar a încercat fără succes să cadă de acord asupra unui buget pentru perioada 2014-2020. Deşi dimensiunea Fondului de Solidaritate pentru 2013 nu a apărut explicit în discuţie, Comisia Europeană a solicitat statelor membre o finanţare suplimentară de 11,2 de miliarde de euro pentru a acoperi cheltuielile din acest an şi de anul trecut.

Statele membre s-au opus la această cifră, oferindu-se în schimb să furnizeze 7,3 miliarde de euro – însă doar în cazul în care Parlamentul European renunţă la poziţia sa dură din cadrul negocierilor bugetare în curs de desfăşurare. În acest context, liderii UE au convenit în luna februarie asupra unei buget mai redus pentru 2014-2020, cu mult sub suma de peste un trilion de euro solicitată iniţial de Comisie. Parlamentul European a respins însă compromisul în luna martie.

Potrivit Der Spiegel, Lewandowski a avansat miercuri posibilitatea ca statele membre afectate de inundaţii masive, printre care Germania, Austria, Republica Cehă şi Ungaria, să primească bani din Fondul de Solidaritate anul viitor.

C.I.