3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 9:18
No menu items!

UE a alocat 10 mil. € pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni la Chişinău

spot_img

Finalizarea proiectului ar putea asigura Republicii Moldova o alternativă la monopolul Rusiei

nabucco1

Uniunea Europeană a alocat suma suplimentară de zece milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni cu segmentul Ungheni-Chişinău, cu scopul asigurării unei alternative de aprovizionare cu gaze naturale a capitalei, cel mai mare consumator din ţară, a anunțat Ministerul Economiei din Republica Moldova.

Această plată suplimentară va fi efectuată în 2015, potrivit unui comunicat de presă.

Premierii Victor Ponta şi Iurie Leancă au inaugurat pe 27 august gazoductul Iaşi-Ungheni, care va permite fostei republici sovietice să-şi reducă dependenţa faţă de livrăriile de gaze naturale ruseşti.

Conducta are o lungime de 43 de kilometric și asigură legătura dintre Iaşi şi Ungheni, oraș de graniță cu 35.000 de locuitori. Capacitatea conductei este de 1,5 miliarde de metri cubi anual, în condițiile în care Republica Moldova, fără Transnistria, consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi.

Următoarea etapă a proiectului este construcția conductei Ungheni-Chișinău (100 km), pe teritoriul Republicii Moldova și a gazoductului Onești-Lețcani cu stația de comprimare a gazelor pe teritoriul României. Finalizarea proiectului are un cost total de 120 miliooane euro, iar partea română a alocat deja cele 72 milioane de euro care îi revin.

Sistemul de transport de gaze al Republicii Moldova este controlat de Gazprom, astfel încât este nevoie de o nouă rețea pentru a scăpa de dependența față de Federația Rusă.

În 2011, Comisia Europeană a alocat Republicii Moldova suma de 42,6 milioane de euro pentru diversificare energetică şi conectarea la piaţa energiei din UE. Transferul la bugetul de stat al celei de a treia tranşe a programului, în valoare de 11,6 milioane de euro urmează să aibă loc în această toamnă.

S.Z.