2.4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 15:06
No menu items!

UE și NATO cer anchetă rapidă. Președintele SUA avertizează asupra dispariției probelor

spot_img

Statele Unite au îndemnat la “încetarea focului imediat” în Ucraina, cu scopul de a se permite o anchetă fără obstacole asupra prăbușirii avionului malaysian în Ucraina, relateaza AFP.

Obama tine un discurs de 1,6 milioane de dolari

Îndemnăm toate părțile vizate – Rusia, separatiștii proruși și Ucraina – să susțină o încetare a focului imediat, cu scopul de a permite anchetatorilor internaționali un acces sigur și neîngrădit la locul prăbușirii și pentru a facilita recuperarea resturilor (aeronavei) și cadavrelor,

a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat intr-un comunicat.

Deși nu cunoaștem încă toate faptele, știm, în schimb, că acest accident a avut loc în contextul unei crize în Ucraina care este alimentată de susținerea rusă acordată separatiștilor, inclusiv prin armament, material și antrenament,

a apreciat Earnest.

Oficiali americanii au declarat că avionul malaysian a fost doborât de o rachetă sol-aer, dar originea acesteia rămâne nesigură.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko a transmis “în numele Ucrainei” condoleanțe familiilor victimelor. De asemenea, el a menționat convorbirile telefonice ale separatiștilor interceptate de Serviciul ucrainean de securitate.

Vreau să vă comunic că unul dintre liderii insurgenților s-a lăudat într-o convorbire cu tutorele său rus, ofițerul serviciilor ruse de informații Vasili Gheranin, că rebelii au doborât avionul malaysian. Am cerut Guvernului Ucrainei să înființeze o comisie specială, însarcinată cu investigarea acestei catastrofe. Ancheta va fi efectuată în colaborare cu reprezentanți ai Olandei, Malaysiei si Statelor Unite,

a afirmat Poroșenko. El a adăugat că a discutat la telefon cu președintele american Barack Obama și cu premierii din Malaysia și Olanda. Poroșenko susține că teroriștii au anunțat că vor să distrugă probele și să transporte cutiile negre ale avionului la Moscova.

Uniunea Europeana si NATO au cerut o ancheta rapidă

Faptele și responsabilitățile trebuie să fie stabilite cât mai repede posibil. Lansăm un apel la o anchetă rapidă și completă,

au afirmat într-un comunicat președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso și președintele Consiliului European Herman Van Rompuy.

Președintele american, Barack Obama, a avertizat împotriva dispariției dovezilor de la locul prăbușirii avionului de linie malaysian în estul Ucrainei, atât timp cât nu va avea loc o anchetă “transparentă”.  Obama și omologul său ucrainean Petro Poroșenko au subliniat că “toate dovezile de la locul accidentului” ar trebui să rămână acolo până când anchetatorii internaționali “vor fi în masură să examineze toate aspectele acestei tragedii”, a anunțat Casa Albă.

S.M.