20.4 C
București
marți, 11 mai 2021 - 15:43

UDMR se grăbește cu autonomia și vrea să schimbe chiar și Constituția

Laszlo Borbely speră ca proiectul de lege privind autonomia secuilor să fie gata la finele lunii august

Laszlo Borbely_SZ

Liderul UDMR Laszlo Borbely și-a exprimat speranța, la postul de radio RFI, că proiectul de lege privind autonomia va fi gata până la sfârşitul acestei luni, precizând că, dacă va fi nevoie, va fi modificată Constituţia.

Laszlo Borbely a dat exemplul Tirolului de Sud explicnd că, în unele zone ale Europei sunt diferite feluri de autonomie. „Noi considerăm că o comunitate puternică, minoritatea maghiară are dreptul la unele feluri de autonomie. Nu-i o noutate, din ’93 există în programul nostru, acum am ajuns în faza în care să formulăm acest deziderat sub forma unui proiect de lege”, a afirmat liderul maghiar.

„Dacă o comunitate de peste un milion de oameni vrea ceva, trebuie să discuţi cu ea civilizat, bazat pe argumente”, a spus Laszlo Borbely.

Nu cred că e o problemă să ai formulat un asemenea proiect. Nu e nici neconstituţional, nici împotriva altora să ai unele propuneri. Evident, dacă e nevoie să se modifice Constituţia, cu 66% în Parlament se va modifica. Deci e o dispută mai lungă. În orice caz, este o zonă locuită în majoritate de maghiari

Laszlo Borbely
vicepreşedintele UDMR

Valeriu Motoc