1.1 C
București
vineri, 5 martie 2021 - 6:31

UDMR acuză CSM și-a depășit atribuțiile constituționale, prin criticarea proiectului de autonomie

CSM criticase tentația UDMR de a pune în discuție înființarea de instanțe extraordinare

UDMR

Uniunea Democrată Maghiară din România a apreciat sâmbătă, într-un comunicat de presă, că CSM și-a depășit atribuțiile constituționale, exprimând un punct de vedere politic asupra proiectului de autonomie a ținutului secuiesc.

”UDMR își exprimă îngrijorarea față de poziția CSM în privința proiectului de autonomie al ținutului secuiesc. CSM, în calitatea sa de garant al independenței justiției, și-a depășit atribuțiile constituționale, exprimându-și un punct de vedere politic, într-un subiect politic, cu privire la un proiect de lege apărut în presă. CSM nu are voie să se comporte ca un actor politic”, se arată în comunicatul citat.

UDMR mai solicită CSM să prezinte un raport privind aplicarea efectivă a prevederilor constituționale în domeniul utilizării limbii materne în justiție.

În opinia UDMR, poziția Consiliului Superior al Magistraturii ”încalcă grav libertatea presei și libertatea de exprimare, principiile fundamentale ale statului de drept și principiile separării puterii”.

Calificarea de către CSM a dezbaterii publice a unui subiect de interes public ca fiind un potențial de afectare a independenței și prestigiului justiției și o agresiune la principiile statului de drept constituie o gravă ingerință și încălcare a dreptului la libertatea de exprimare și a libertății presei

UDMR

Reacția UDMR la adresa Consiliului Superior al Magistraturii este urmare a mesajului transmis de CSM, potrivit căruia lansarea în spațiul public a unor teme precum autonomia așa-zisului ținut secuiesc reprezintă un potențial de afectare a independenței și prestigiului justiției și o agresiune la principiile statului de drept. Consiliul a făcut referire și la prevederile din Constituție care privesc instanțele, competențele acestora, controlul judecătoresc și faptul că este interzisă înființarea de instanțe extraordinare.

S.Z.