12.5 C
București
luni, 22 aprilie 2024 - 2:04
No menu items!

Ucrainenii, pregătiți să piloteze celebrele Thunderbolt, care „vânează” tancuri și blindate

spot_img

Militarii ucraineni învață să folosească cele mai noi arme și echipamente, înainte ca ele să fie livrate de statele occidentale către Ucraina ca partea a asistentei militare pe care acestea o oferă.

Potrivit ministrului ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, o parte dintre piloţii ucraineni urmează să participe la cursuri de pregătire şi instruire care să le permită să opereze aeronave de provenienţa occidentală, arată defenseromania.ro.

„Deja negociez că piloții noștri să meargă la pregătire. Pentru că va veni vremea când vom începe să operăm măcar A-10, cunoscut ca „Thunderbolt”, sau F-15, F-16, sau niște avioane Gripen de producție suedeză”, a spus Reznikov.

A-10 Thunderbolt II este un avion cu reacție, monoloc, bimotor și cu aripă dreaptă, dezvoltat de compania americană Fairchild-Republic pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite. Scopul acestui avion de atac la sol este de a oferi suport aerian de apropiere forțelor terestre, prin atacarea de la joasă înălțime a tancurilor, a vehiculelor blindate sau a altor ținte de la sol. Acest avion poate avea și un rol de a crea interdicție aeriană limitată. 

Potrivit Ukrinform, britanicii au început deja să ofere instruire militarilor ucraineni pentru a putea opera sisteme portabile de rachete antiaeriene Starstreak. Pregătirea militarilor ucraineni pentru operarea acestor sisteme de rachete sol-aer ar fi avut loc în Polonia.

După cum precizează Reznikov, militari ucraineni învață să folosească obuzierele de 155 mm, atât cele americane, cât și cele franceze.

Reznikov vrea ca instructori militari ucraineni  să participe la cât mai multe cursuri de pregătire, astfel încât aceștia, la rândul lor, să antreneze alţi militarii ucraineni.

                                                                                                                 Adina Silav

SURSA FOTO: Wikipedia