19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 14:22
No menu items!

Ucraineanul care a încercat să deturneze un avion turcesc către Soci, inculpat la Istanbul

spot_img

 turkish_plane

Un ucrainean care a încercat vineri seara să deturneze un avion de linie turcesc către Soci (Rusia), unde începeau Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă, a fost inculpat duminică, de către un tribunal de la Istanbul, şi plasat în detenţie preventivă, a anunţat agenţia de presă Dogan, informează AFP.

Agenţia nu precizează ce capete de acuzare au fost reţinute împotriva cetăţeanului ucrainean, dar se pare că este vorba despre „piraterie aeriană”, o infracţiune pasibilă de o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare potrivit Codului Penal turc, precizează unii specialişti. El a fost încarcerat într-o închisoare din oraş, potrivit Dogan.

În ţara sa, ucraineanul este vizat de o anchetă pentru „ameninţare cu comiterea unui act terorist”, pentru care riscă maximum zece ani de închisoare.

Bărbatul, în vârstă de 45 de ani, care s-ar numi, potrivit presei turce, Artem Kozlov, era interogat începând de vineri seara de către poliţia turcă antiteroristă.

Potrivit serviciilor ucrainene speciale, „el cerea deturnarea avionului către Soci unde, în opinia sa, se aflau (preşedinţii rus şi ucrainean) Putin şi Ianukovici care, susţine el, au mâinile pătate de sânge” și „eliberarea tuturor ostaticilor din Ucraina, în caz contrar ameninţând că aruncă avionul în aer”.

Opoziţia ucraineană îi consideră „ostatici” ai puterii pe manifestanţii arestaţi în timpul unor confruntări.

Ministrul turc al Transporturilor Lütfü Elvan a exclus, sâmbătă, o pistă teroristă.

Pasagerul a fost reţinut de către forţele de ordine turce după câteva ore de la aterizarea avionului de tip Boeing 737 aparţinând companiei turce Pegasus pe Aeroportul Sabiha Gökçen, pe malul asiatic al Istanbulului.

Cei 110 pasageri de la bordul acestui avion, care asigura o cursă Kiev-Istanbul, au fost evacuaţi fără probleme, după patru ore de la incident.

C.A.