3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 0:54
No menu items!

Ucraina/referendum: Peste 89% din votanţii regiunii Doneţk s-ar fi pronunţat pentru independenţa în regiunea Donețk

spot_img

 ucraina referendum donetsk

Mii de ucraineni s-au prezentat duminică pentru a vota în referendumurile organizate de separatişti proruşi în Doneţk şi Lugansk şi contestate de autorităţile de la Kiev şi ţări din Occident, relatează AFP.

Insurgenții proruși au revendicat duminică seară o susținere de aproape 90% în favoarea independenței regiunii Donețk /estul Ucrainei/ după un referendum separatist denunțat ca ilegal de Kiev și Occident.

89,07% au votat pentru și 10,19% împotrivă. Acest lucru poate fi considerat ca fiind rezultatul definitiv”, a declarat, citat de AFP, Roman Liaguin, șeful comisiei electorale înființate de rebeli, adăugând că rata de participare a atins 74,87%.

“A fost foarte ușor să se numere buletinele de vot deoarece numărul persoanelor care au votat împotrivă a fost extrem de scăzut”, a mai precizat acesta.

Insurgenții armați proruși au convocat duminică populația din bazinul Donbass ,7,3 milioane de persoane, unde ei controlează principalele orașe, să valideze proiectul lor de “independență” a “republicilor populare” autoproclamate Donețk și Lugansk.

La Kiev, Ministerul Afacerilor Externe a declarat deja înaintea rezultatelor că “referendumul… este nul din punct de vedere juridic și nu va avea nicio consecință juridică pentru integritatea teritorială a Ucrainei”. Această consultare nu este decât o “farsă criminală” finanțată de Rusia, a mai afirmat ministerul. Occidentalii i-au susținut poziția.

Referendumurile au avut loc într-o atmosferă relativ calmă. La Mariupol, în sud-estul Ucrainei, sute de oameni au stat la coadă pentru a vota. În schimb, în oraşul Svatove (20.000 de locuitori), situat în apropiere de Lugansk, primarul Evghen Rîbalko a refuzat să organizeze referendumul, în pofida faptului că zeci de bărbaţi înarmaţi l-au vizitat pentru a încerca să-l convingă să renunţe la decizia sa.

“Datoria mea este să contribui la respectarea legii ucrainene. Populaţia trebuie să îşi exprime opinia într-un cadru legal, ceea ce nu este cazul pentru acest referendum”, a declarat el pentru AFP.

Doar la Krasnoarmiisk, un oraş de 65.000 de locuitori situat la vest de Doneţk, bărbaţi înarmaţi au intrat în clădiri oficiale şi au întrerupt desfăşurarea referendumului.

C.A.