-0.1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 3:50
No menu items!

Ucraina: Separatiştii proruşi resping acordul de la Geneva privind soluţionarea crizei: Guvernul de la Kiev este “ilegitim”

spot_img

donetk primarie - ucraina

Separatiştii proruşi din Doneţk au anunţat vineri că nu vor evacua instituţiile guvernamentale ocupate, într-un gest de sfidare faţă de autorităţile de la Kiev şi care riscă să ameninţe acordul internaţional de la Geneva în vederea soluţionării crizei din Ucraina, informează BBC News online.

Aleksandr Gnezdilov, purtătorul de cuvânt al separatiştilor, care au proclamat “Republica Populară Doneţk” în estul Ucrainei, a declarat că guvernul de la Kiev este “ilegitim”, iar militanţii vor evacua instituţiile ocupate când Executivul ucrainean va demisiona.

Situaţia rămâne tensionată vineri în estul Ucrainei, unde au fost semnalate schimburi de focuri. Conform agenţiei Interfax-Ucraina, paraşutiştii ucraineni au deschis focul împotriva unor protestatari, care au ridicat baricade la Serheevka, în regiunea Doneţk.

Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană şi SUA au ajuns, joi, la Geneva, la un acord privind măsuri “în etape” pentru detensionarea crizei din Ucraina, măsuri care să includă abţinerea de la violenţe.

Totodată, la reuniunea de la Geneva s-a stabilit să se facă apel la dezarmarea grupurilor ilegale înarmate şi la evacuarea clădirilor ocupate. “Toate grupurile înarmate ilegale trebuie să fie dezarmate, toate clădirile ocupate ilegal trebuie date înapoi proprietarilor lor legitimi, toate străzile, pieţele şi alte locuri publice din oraşele ucrainene trebuie eliberate”, informează documentul.

De asemenea, acesta prevede o amnistie pentru cei care vor respecta dispoziţiile acordului, cu excepţia celor care “se fac vinovaţi de crime capitale”.

Misiunea de supraveghere a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va ajuta autorităţile ucrainene să pună în aplicare aceste măsuri.

 

C.A.