23 C
București
luni, 20 mai 2024 - 18:17
No menu items!

Ucraina se bazează pe Bruxelles pentru a împiedica blocarea frontierelor pentru transportatori

spot_img

Kievul și Bruxelles-ul elaborează măsuri de protecție pentru a face imposibilă în viitor blocarea frontierelor terestre ale Ucrainei și Uniunii Europene, a declarat miercuri ministrul adjunct ucrainean al infrastructurii, Serhi Derkach, potrivit Reuters.

Săptămânile de blocaje ale șoferilor polonezi la punctele de trecere a frontierei au provocat pagube semnificative Ucrainei și abia marți Varșovia și Kievul au reușit să le deblocheze.

”Lucrăm acum cu Comisia Europeană pentru a adopta unele măsuri de siguranță astfel încât frontierele și drumurile către punctele de trecere a frontierei să nu poată fi blocate”, a declarat Derkach la televiziunea națională.

Transportatorii polonezi au protestat față de ceea ce au declarat că este o concurență neloială din partea omologilor lor ucraineni, cerând ca UE să restabilească un sistem în care companiile ucrainene să aibă nevoie de permise speciale pentru a opera în blocul comunitar, în paralel cu un sistem similar pentru transportatorii europeni care intră în Ucraina.

Ucraina a fost forțată să crească în mod semnificativ comerțul prin frontierele sale terestre, deoarece rutele sale comerciale principale de până acum au fost blocate după invazia rusă din februarie 2022.

Actualul regim de trecere a frontierei va rămâne în vigoare până la 30 iunie, iar Derkach a declarat că oficialii polonezi au promis să ofere Ucrainei sugestii privind modul în care acordul, care este revizuit anual, poate continua să funcționeze.

”Este foarte important pentru noi ca frontiera să funcționeze, acordul trebuie să funcționeze și frontierele trebuie să fie libere, în special în timpul legii marțiale”, a spus acesta.

Derkach a adăugat că Ucraina lucrează cu toate statele membre pentru a găsi soluții de creștere a numărului și capacității punctelor de trecere a frontierei. ”Vom activa toate rutele (de import-export), pentru există un risc de blocare a frontierelor cu statele UE”, a mai spus acesta.

V. B.