3 C
București
marți, 29 noiembrie 2022 - 9:02
No menu items!

Ucraina: Protestatarii au dărâmat o statuie a lui Lenin din Kiev

spot_img

 statuia lui lenin

Manifestanți ucraineni au dărâmat, duminică, o statuie a liderului revoluției din 1917, Vladimir Lenin,din centrul Kievului, după un protest masiv al opoziției pro-europene împotriva puterii, informează AFP, AP și Reuters.

Treizeci de persoane mascate au înconjurat statuia cu o funie la nivelul gâtului pe care au legat-o de copacii din apropiere, dărâmând monumentul și strigând: „La pământ, parazit comunist!”, potrivit unui jurnalist al agenției de presă franceze.

Doi deputați ai partidului ultranaționalist Svoboda au asistat la scenă, susține aceeași surse.

Protestatarii au decapitat statuia și au sfărâmat-o cu ciocane, cântând „Glorie Ucrainei!”, informează, la rândul său, agenția de presă AP.

Lenin este o personalitate detestată de naționaliștii ucraineni, care îl consideră un simbol al supunerii țării lor față de Moscova, în epoca URSS-ului. Cu o înălțime de 3,5 m, statuia a fost ridicată în 1946 și servea drept punct de întâlnire al comuniștilor ucraineni la Kiev.

Sute de mii de susținători ai integrării europene s-au adunat duminică la prânz în Piața Independenței din Kiev pentru a cere demisia președintelui Viktor Ianukovici și a guvernului condus de premierul Mykola Azarov, ca urmare a deciziei autorităților de a renunța la acordul de asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană (UE).

Rusia este acuzată că a făcut presiuni asupra Ucrainei pentru a o descuraja de la semnarea acestui acord.

C.A.