2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 6:36
No menu items!

Ucraina: Obama și Rutte amenință Rusia cu “costuri” suplimentare

spot_img

Cei doi lideri și-au exprimat de asemenea “îngrijorarea” față de elementele ce demonstrează că Rusia “continuă să trimită arme și combatanți… pentru a-i sprijini pe separatiști”

 Obama tine un discurs de 1,6 milioane de dolari

Președintele Statelor Unite Barack Obama a declarat marți, în cadrul unei convorbiri telefonice cu primul ministru olandez Mark Rutte, că Rusia se va confrunta cu “costuri” suplimentare dacă își continuă strategia de destabilizare în Ucraina, informează AFP.

“Rusia se va confrunta cu costuri suplimentare dacă ea continuă să-i sprijine pe separatiștii violenți și nu pune capăt destabilizării Ucrainei”, a declarat Casa Albă într-un comunicat.

Din cele 298 de persoane aflate la bordul Boeingului 777 Malaysia Airlines prăbușit joi în estul Ucrainei, cel mai probabil doborât de o rachetă sol-aer, 193 erau olandeze. Potrivit unor înalți responsabili ai serviciilor secrete americane marți, aparatul probabil a fost doborât “din greșeală” de separatiști proruși slab pregătiți.

“Explicaţia cea mai plauzibilă este că e vorba de o eroare” şi că racheta a fost lansată “de un echipaj slab pregătit”, dat fiind faptul că sistemul utilizat – o baterie de rachete sol-aer de fabricaţie rusească Buk – necesită un anumit grad de cunoaştere şi de pregătire, a anunţat marţi un oficial american din domeniul securităţii, sub acoperirea anonimatului.

“Uniunea Europeană și Statele Unite trebuie să rămână unite în fața evenimentelor din Ucraina”, adăuga textul, care precizează că Obama a salutat decizia UE de a pregăti noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Cei doi lideri și-au exprimat de asemenea “îngrijorarea” față de elementele ce demonstrează că Rusia “continuă să trimită arme și combatanți… pentru a-i sprijini pe separatiști”.

C.A.