21.4 C
București
vineri, 21 iunie 2024 - 8:36
No menu items!

Ucraina NU permite accesul navelor românești pe canalul Bîstroe pentru măsurători. Grindeanu: România a solicitat de mai multe ori acordul

spot_img

Ucraina nu a permis până acum accesul navelor românești pe canalul Bîstroe pentru măsurători și nici nu a transmis când ar putea participa specialiștii români la astfel de acțiuni, ca observatori pe nave ucrainene, susține ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Documentele părții române, trimise la cererea părții ucrainene, au rămas fără răspuns, arată Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor precizează într-o postare pe Facebook că navele românești și experții români au primit acces pentru măsurători doar pe partea ucraineană a brațului Chilia, între kilometrii 22 și 116.

„Experţii Ministerului român al Transporturilor şi Infrastructurii au finalizat măsurătorile pe sectorul de Dunăre de pe Braţul Chilia (partea ucraineană, între km 22 şi km 116, unde autorităţile de la Kiev ne-au permis accesul). Măsuratorile au fost efectuate cu nave româneşti (Donaris 1, Donaris 2 şi Donaris 3) şi cu experţi români. Pe durata acestor măsurători au avut acces la bordul navelor noastre şi experţi ucraineni, invitaţi în calitate de observatori”, a transmis Grindeanu.

România a solicitat de mai multe ori acordul Ucrainei pentru a continua măsurătorile cu echipaje şi nave proprii pe sectorul cuprins între km 11 şi km 22 al Braţului Chilia şi pe canalul Bîstroe, însă autorităţile ucrainene au transmis părţii române doar că sunt dispuse să facă măsurători pe aceste sectoare de Dunăre cu nave şi experţi ucraineni. Pentru aceste măsurători s-au arătat dispuse doar să primească doi experţi români la bordul navelor ucrainene.

„Până în prezent, partea ucraineană nu a transmis României data la care vor începe măsurătorile şi nici momentul în care experţii români vor putea urca la bordul navelor ucrainene. Nu au fost transmise părţii române nici sectoarele unde ar urma să fie efectuate aceste măsurători.

Autorităţile ucrainene au cerut Ministerului român al Transporturilor şi Infrastructurii doar să transmită autorităţilor din Ucraina (Administraţia Porturilor din Ucraina şi Ministerul ucrainean de Externe) documentele prin care solicită acces, fără a oferi până acum alte amănunte”, mai arată ministrul Transporturilor.

Unităţile de resort aflate în coordonarea Ministerului român al Transporturilor au transmis documentele solicitate de partea ucraineană.

Grindeanu afirmă că, din momentul în care experţii români vor primi acceptul, se vor putea deplasa în maximum două ore la punctul de întâlnire stabilit de partea ucraineană pentru a urca la bordul navelor acestora.

„Ministerul român al Transporturilor se ocupă doar de aspectele tehnice ale acestor măsurători, iar de relaţiile cu alte state, inclusiv în ceea ce priveşte formalităţile pentru obţinerea acordurilor de acces ale experţilor nostri se ocupă alt minister din România”, a menționat Sorin Grindeanu.

                                                                                                                 Adina Silav