34.4 C
București
duminică, 23 iunie 2024 - 20:11
No menu items!

Ucraina: Manifestanții proruși din orașul Slaviansk continuă să ocupe clădiri oficiale

spot_img

 Kiev

Situația era calmă luni dimineață la Slaviansk, oraș în estul Ucrainei, unde grupuri armate proruse au ocupat sediile poliției și filialei locale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), la o zi de la declanșarea de către autoritățile de la Kiev a unei „operațiuni antiteroriste” împotriva separatiștilor, informează AFP.

Autoritățile proeuropene de la Kiev, care s-au confruntat duminică dimineață cu provocări de atacuri aparent coordonate, lansate în estul rusofon al țării de către grupuri armate, purtând uniforme fără însemne de identificare, au lansat o „operațiune antiteroristă” de mare anvergură cu implicarea forțelor armate pentru a pune capăt tulburărilor.

Potrivit ministrului de interne Arsen Avakov, contraofensiva declanșată duminică dimineață s-a soldat cu un mort și cinci răniți de partea trupelor ucrainene și cu „un număr nedeterminat de victime” de partea separatiștilor.

Manifestanții proruși au insistat, în diferite ocazii duminică, asupra faptului că trupele trimise de Kiev au deschis primele focul.

Președintele ucrainean interimar Oleksandr Turcinov a dat duminică seara un ultimatum până luni ora 06.00 GMT insurgenților pentru a depune armele și a evacua clădirile ocupate pentru a putea beneficia de o amnistie.

Rusia a somat Kievul să înceteze „războiul împotriva propriului popor” și a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, care s-a transformat într-un dialog al surzilor între occidentali și ruși, comentează France Presse.

Susținătorii federalizării Ucrainei din regiunile Donețk și Lugansk nu intenționează să renunțe la revendicarea lor privind organizarea unui referendum și nu au de gând să se conformeze ultimatumului dat de Kiev, după cum a declarat luni dimineață, pentru Interfax, un membru al Consiliului de coordonare din regiunea Lugansk, Aleksei Cimulenko.

Pe de altă parte, Consiliul pentru Securitatea Națională și Apărare al Ucrainei a decis să nu instituie starea de urgență în sud-estul țării, optând doar pentru o operațiune în forță, pentru a nu perturba campania electorală pentru prezidențialele anticipate din 25 mai, informează RIA Novosti, citând o declarație a șefului adjunct al acestui consiliu, Viktoria Siumar.

C.A.