Ucraina: Manifestanții au ocupat sediul partidului președintelui Ianukovici

 proteste ucraina

Confruntările între manifestanți și polițiști au reizbucnit marți dimineață la Kiev, unde un grup de manifestanți a ocupat sediul Partidului Regiunilor, al președintelui Viktor Ianukovici, după ce au luat cu asalt clădirea, folosind cocktailuri Molotov, informează AFP.

Manifestanții au preluat controlul asupra sediului Partidului Regiunilor, care este invadat de fum și unde sunt semnalate mai multe incendii.

În ciocnirile dintre protestatari și scutieri a fost rănit fotoreporterul Gleb Garânici, care lucrează pentru Reuters. El a fost victima unei grenade asurzitoare la care au recurs scutierii împotriva manifestanților ce aruncă cu pietre de pavaj și petarde. Fotoreporterul Reuters a fost spitalizat, conform Interfax-Ukraina.

Înainte de aceasta, confruntări s-au produs nu departe de clădirea Radei Supreme (parlamentul unicameral), reunită pentru examinarea unei reforme constituționale care să prevadă reducerea prerogativelor prezidențiale în favoarea parlamentului.

Manifestanți cu căști au incendiat două mașini grele (KAMAZ) postate în apropiere de clădirea parlamentului pentru a bloca accesul protestatarilor, aruncând cocktailuri Molotov. Poliția a recurs la gaze lacrimogene și asurzitoare, tunuri cu apă, precum și la gloanțe de cauciuc.

Alți manifestanți au continuat să scoată pietre din pavaj pe strada Institutskaia, în apropiere de parlament. Cei mai înverșunați sunt membrii grupării Pravâi Sektor, care au anunțat o „mobilizare” pentru marți.

Acestea sunt primele confruntări la Kiev după cele de la sfârșitul lunii ianuarie, în care au murit patru persoane și au fost rănite peste 500, conform unui bilanț al AFP.

C.A.

NICIUN COMENTARIU