joi, 22 octombrie 2020 - 6:03

Ucraina, în așteptarea formării unui guvern de tranziție

Conducerea PSD a invalidat lista lui Oprișan. Liderul de la Vrancea: „Ciolacu nu e stăpân”

Consiliul Politic Naţional al PSD a decis, marți, să invalideze lista candidaților PSD Vrancea la alegerile parlamenare, au declarat surse social-democrate pentru ȘTIRIPESURSE.RO. Marian Oprişan...

Județul cel mai afectat de COVID suspendă testările PCR, în plină explozie de infectări

În plină explozie a infectărilor cu noul coronavirus în România, conducerea Direcției de Sănătate Publică Alba a suspendat recoltările pentru testele COVID, de miercuri...

Mutările ofițerilor incomozi continuă în Poliția Română

Revolta polițiștilor cinstiți a atins noi cote, marți, când Șeful Poliției din Centrul Vechi al Capitalei, numit în funcție în urma unui concurs, a...

Medicii încep să se revolte față de autoritățile incompetente. Protest extrem în Spania, cu medici dezbrăcați

Haosul din sistemul de sănătate și din administrația publică centrală nu este prezent doar în România, ci și în state europene mult mai dezvoltate,...

ukrainian-parliament

Consultările politice continuau miercuri în Ucraina în vederea formării unui guvern de tranziţie care să fie învestit de către Rada Supremă (parlamentul unicameral), în urma destituirii, sâmbătă, a lui Viktor Ianukovici din funcţia de preşedinte, informează AFP.

Un semn al dificultății în identificarea unui compromis, legislativul de la Kiev a amânat pentru joi numirea guvernului, prevăzută inițial pentru marți.

„Trebuie ca decizia să fie luată joi. Nu se poate aștepta mai mult timp”, a spus în parlament președintele interimar Olexandr Turcinov.

Numele cele mai frecvent menționate pentru postul de premier sunt cele ale bancherului și conducătorului mișcării contestatare Arseni Iațeniuk, al oligarhului din opoziție Petro Poroșenko și al fostei șefe a guvernului Iulia Timoșenko.

Timoşenko a precizat că nu candidează pentru post şi că se pregăteşte să plece în Germania pentru a-și îngriji sănătatea.

Fostul campion mondial de box la categorie grea Vitali Kliciko, devenit unul dintre conducătorii mișcării contestatare, și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale anticipate din 25 mai.

Guvernatorul regiunii Harkov, Mihailo Dobkin (pro-rus), s-a declarat de asemenea candidat. Campania electorală a început marți, iar înscrierile au loc până la 30 martie.

Occidentalii și Rusia au încercat marți să reducă tensiunile pe tema Ucrainei, unde autoritățile luptă pentru a preveni falimentul economic al țării și pentru a se opune tendințelor separatiste din sudul și estul țării.

După ce a pus la îndoială legitimitatea noilor lideri ucraineni şi a declarat că nu se vede “lucrând” cu un guvern rezultat dintr-o “revoltă”, Moscova a adoptat un ton mai conciliant.

Declarând că se opune organizării unor alegeri prezidenţiale anticipate, ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat că “ar fi periculos şi contraproductiv ca Ucraina să fie obligată să facă o alegere de tipul «fie sunteţi cu noi, fie împotriva noastră»”.

La Washington, secretarul de stat american John Kerry s-a pronunțat în același sens: „Nu este vorba despre un joc, ci despre poporul Ucrainei și despre alegerea viitorului de către ucraineni”.

„Propunem sprijin, nu amestec”, a afirmat și șefa diplomației europene, Catherine Ashton, n contextul în care numărul doi în ierarhia diplomaţiei americane William Burns a sosit la Kiev marţi după-amiaza.

Potrivit ministrului ucrainean interimar al finanțelor, Iuri Kolobov, Kievul are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru doi ani și își pune speranțele în organizarea unei conferințe a donatorilor occidentali. Această cerere a fost primită favorabil de țările europene.

Rusia a anunțat în decembrie un credit de 15 miliarde de dolari pentru Ucraina, dar nu a furnizat până acum decât 3 miliarde, făcând și o reducere importantă a prețului gazelor. Livrarea restului împrumutului promis pare însă în prezent incertă, dacă se ține seama de tensiunea actuală între Moscova și Kiev.

Pe de altă parte, președintele interimar Olexandr Turcinov a cerut „să se pună capăt imediat manifestațiilor periculoase de separatism”, fără a cita cazuri concrete. La Sevastopol și Simferopol, în peninsula pro-rusă Crimeea, au avut loc demonstrații la care au luat parte câteva sute de persoane.

Occidentalii nu-și ascund de câteva zile îngrijorarea privind integritatea teritorială a Ucrainei. Ei se tem că actuala criză, ce durează de câteva luni, a adâncit prăpastia dintre estul rusofon şi rusofil, majoritar, şi vestul naţionalist şi ucrainofon.

 

C.A.

 

 

 

 

 

 

Actorul Florin Zamfirescu: Suntem conduși de niște tiriplici infantili, care ne țin la pușcărie, dar nu amână alegerile

Actorul Florin Zamfirescu este nemulţumit de măsurile luate de autorităţi pentru limitarea răspândirii cazurilor de coronavirus şi declară că actualii conducători sunt nişte copii...

Conflict deschis între USR și PNL pe seama alegerii lui Florin Iordache șef al Consiliului Legislativ

Deși au mers umăr la umăr la alegerilor locale, USR și PNL continuă disensiunile, lansând reciproc atacuri dure după alegerea lui Florin Iordache șef...

PSD se detonează. Ciolacu primește primele riposte din teritoriu. Precedentul creat de Oprișan

Este război în interiorul PSD, declanșat după deciziile drastice luate de conducerea partidului, în urma rezultatelor la alegerile locale, față de lideri marcanți din...

Analiză: Impactul economic al Covid-19 ar putea genera 500.000 de şomeri şi 300.000 de firme insolvente

Un impact economic foarte puternic al crizei COVID - 19 ar putea însemna peste 500.000 şomeri şi mai mult de 300.000 de firme în...

Avocatul Poporului, despre cauza blocajului din sănătate: Autoritățile continuă să folosească același algoritm de testare

Avocatul Poporului, Renate Weber, reclamă faptul că, la peste jumătate de an de la debutul pandemiei de COVID-19, autorităţile din România continuă să folosească...