19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 14:21
No menu items!

Ucraina difuzează un video cu parașutiști ruși capturați în est. REACȚIA Rusiei: Au ajuns acolo din greșeală – VIDEO

spot_img

„Totul este foarte diferit aici, nu așa cum se vede la televizor. Am fost trimiși pe post de carne de tun”

 ucraina

Ucraina a difuzat marți înregistrări video cu parașutiști ruși capturați în ajun în estul Ucrainei, în contextul în care o sursă din Ministerul Apărării din Rusia a fost citată de agențiile RIA Novosti și Itar-Tass afirmând că respectivii militari ar fi ajuns în estul Ucrainei din greșeală, relatează Reuters și AFP.

„Militarii în chestiune participau de fapt la o misiune de patrulare a unei secțiuni a graniței ruso-ucrainene și fără îndoială că au traversat din greșeală pe un tronson nemarcat și, din câte am înțeles noi, nu au opus rezistență forțelor armate ale Ucrainei atunci când au fost reținuți”, a spus sursa citată, care a confirmat astfel indirect arestarea militarilor ruși pe teritoriul ucrainean anunțată anterior de Kiev.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, zece parașutiști ruși din regimentul 331 al diviziei 98 aeropurtate, cu baza în centrul Rusiei, au fost arestați în apropierea satului ucrainean Jerkaln, la circa 50 km sud-est de orașul Donețk, bastion al insurgenților proruși.

În înregistrarea video, care reprezintă o primă probă materială a participării la luptele din estul Ucrainei a forțelor regulate ruse, notează AFP, și care a fost postată pe pagina oficială de Facebook a ‘operațiunii antiteroriste’ a guvernului, bărbații sunt înfățișați în uniforme de camuflaj. Unul dintre ei, care s-a identificat drept Ivan Miceakov, s-a prezentat și a menționat inclusiv numele regimentului din care face parte și despre care a spus că este amplasat în orașul rus Kostroma. „N-am văzut pe unde am trecut granița. Ni s-a spus doar să ne pregătim pentru un marș de 70 de kilometri care va dura trei zile”, a spus el. „Totul este foarte diferit aici, nu așa cum se vede la televizor. Am fost trimiși pe post de carne de tun”, spune el în înregistrare.

Un alt bărbat care apare în înregistrarea video, care s-a identificat drept sergent Andrei Generalov, spune: „Încetați să mai trimiteți băieții. De ce? Ăsta nu-i războiul nostru. Și dacă n-am fi fost aici, nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat. Și-ar fi rezolvat chiar ei (separatiștii proruși) problemele cu guvernul (ucrainean)”.

Un alt parașutist, identificat drept Ivan Romanțev, a explicat la rândul său că inițial a crezut că participă la manevre, în vederea cărora li s-a cerut să acopere cu vopsea albă numărul de înmatriculare a vehiculelor. „Când a trebuit să-mi arunc în aer vehiculul blindat, am început să mă tem. Am înțeles că nu era vorba de niciun fel de manevre”, spune el. Întrebat dacă este posibil ca ei să fi ajuns în Ucraina pentru că s-au rătăcit, el a răspuns: „dacă vorbim de o întreagă companie, nu”.

„Oficial, ei participă la manevre în diverse regiuni din Rusia. În realitate, ei participă la o agresiune militară împotriva Ucrainei”, a scris ministrul apărării Ucrainei, Valerii Gheletei, pe pagina sa de Facebook.

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a dezmințit luni informațiile privind o incursiune rusă în Ucraina, spunând că este vorba de o „dezinformare” din partea autorităților de la Kiev, amintește Reuters.

C.A.