27 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 18:30
No menu items!

Ucraina denunță noi atrocități ale rușilor: cadavrele unor civili, cu urme de tortură, descoperite în Sumî

spot_img

Peste 100 de civili au fost ucişi în zilele în care trupele ruse au ocupat Sumî, oraş din nordul Ucrainei. În plus, mai mulţi localnici, al căror număr exact nu este cunoscut, sunt daţi dispăruţi, a declarat miercuri şeful administraţiei militare din regiunea omonimă, Dmitro Jiviţki, citat de agenția EFE.

„Peste 100 de civili au fost ucişi. Dar, din păcate, acest număr creşte de la o zi la alta pentru că sunt găsite noi cadavre, cu mâinile legate, cu urme de tortură, împuşcaţi în cap”, a declarat Jiviţki pentru publicaţia electronică Ukrainska Pravda, preluată de EFE.

„Sunt multe persoane despre care nu ştim deloc. Pe drumuri, şosele, în pădure s-au găsit autoturisme abandonate cu urme de gloanţe pe ele, dar nu ştim ce s-a întâmplat cu oamenii care s-au aflat în maşini”, a mai spus Jiviţki.

„Invadatorii au tras în tot ceea ce era în jurul lor, au tras din tancuri, cu mitraliere, cu lansatoare de grenade, cu puşti automate asupra civililor, între care bătrâni şi copii. Oamenii nu au mai înnoptat în casele lor, dormeau în mlaştini, în întreprinderi agricole, în silozuri. A fost teroare şi groază”, a declarat responsabilul ucrainean.

Pe lângă pierderile umane, el a arătat că prejudiciile provocate economiei regiunii sunt incalculabile în „profituri nerealizate, impozite neplătite şi companii care nu funcţionează”.

Dmitro Jiviţki a precizat că alimentarea cu gaze, curent electric şi apă potabilă a început să fie restabilită în această zonă, de unde trupele ruse s-au retras pe 8 aprilie.

Raluca Dan