Ucraina cere Rusiei arestarea lui Ianukovici

Anunţul a fost făcut de procurorul general al Ucrainei, Vitali Iarema

Viktor Ianukovici

Procurorul general al Ucrainei, Vitali Iarema, a declarat că a trimis Rusiei o cerere pentru căutarea şi arestarea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici şi a altor foşti oficiali ucraineni, relatează agenţia TASS în pagina electronică.

“Am trimis Parchetului General al Rusiei o cerere privind stabilirea locului în care se află şi arestarea lui Ianukovici”, a declarat vineri Iarema în Parlamentul ucrainean. Alţi politicieni de pe listă sunt fostul premier Mikola Azarov, fostul procuror general Viktor Pşonka şi fostul şef al Serviciului de securitate Aleksander Iakimenko.

Procurorul general al Ucrainei l-a acuzat pe Ianukovici că a prejudiciat economia ucraineană cu aproximativ 100 de miliarde grivne (3,5 miliarde de euro).

Fostul preşedinte este acuzat, de asemenea, de “uzurparea puterii” prin abolirea reformei constituţionale din 2004, concomitent cu extinderea prerogativelor prezidenţiale şi limitarea rolului Parlamentului.

Iarema a afirmat că a fost demarată şi o investigaţie privind o grupare criminală înfiinţată de Ianukovici cu scopul obţinerii de “câştiguri ilicite”, din care au făcut parte oficiali ai ţării din perioada 2010-2014.

Statul a recuperat deja peste 500 de hectare de teren în valoare de peste un miliard de grivne (35 de milioane de grivne), inclusiv reşedinţa de lux a lui Ianukovici din Mejihiria. Anul trecut au fost restituite în total 97.000 de hectare de teren, în valoare de şapte miliarde de grivne (245 milioane de euro), a adăugat Iarema.

Viktor Ianukovici, în vârstă de 64 de ani, preşedinte al Ucrainei din 2010 până în februarie 2014, a fugit din Ucraina pe fondul protestelor violente înregistrate în Piaţa Independenţei din Kiev şi s-a refugiat în Rusia.

R.D.

NICIUN COMENTARIU