17.9 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 10:19
No menu items!

Ucraina cere României să recunoască Rusia ca stat terorist

spot_img

Premierul ucrainean, Denys Shmyhal, a cerut, joi, României să declare Rusia ”stat sponsor al terorismului”.

Premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, și premierul României, Nicolae Ciucă, au fost prezenți la deschiderii noului punct de trecere a frontierei de la Vicovul de Sus, județul Suceava.

În declaraţia de presă comună, oficialul ucrainean a cerut României să recunoască Rusia ca stat terorist.

„Am fi foarte recunoscători părții române dacă ar recunoaște la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului”, a spus premierul Ucrainei.

O astfel de inițiativă din partea României ar presupune încetarea de facto a oricărei relații diplomatice, economice și politice cu Federația Rusă. Ucraina a cerut în mod repetat comunității internaționale să adopte o astfel de decizie la nivelul fiecărui state membru UE și NATO.

Premierul Nicolae Ciucă nu a făcut nici un comentariu legat de această cerere în conferința de presă comună cu omologul său ucrainean.

În discursul de la Vicovu de Sus, premierul Denys Shmyhal a mulțumit României pentru susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, dar și pentru sprijinul acordat țării sale în războiul cu Rusia.

„După 24 februarie, direcția spre Occident a devenit cea mai importantă pentru noi. Aici am direcționat exporturile. Spre Occident, în țările vecine, au venit persoanele care au fost nevoite să părăsească țara. Prin aceste frontiere se întorc cetățenii noștri acasă și tot pe aici trec ajutoarele umanitare voluminoase din partea țărilor UE”, a adăugat premierul Ucrainei.

Pe lângă Punctul de Trecere a Frontierei de la Vicovul de Sus, județul Suceava, alte 7 vămi ar urma să fie deschise între România și Ucraina.

În cadrul întâlnirii de joi, Denys Shmyhal a anunțat și că susține inițiativa premierului Nicolae Ciucă de creare a unui grup de lucru care să se ocupe cu lărgirea și dezvoltarea infrastructurii de frontieră la granița comună dintre cele două țări, ce va duce implicit la creșterea exportului spre România și alte țări UE.

                                                                                                                  Adina Silav